2 7.5.13 Banda Roșie https://www.bandarosie.ro/2013/05/ocolul-rezervatiei-geo-botanice-scarita.html

Ocolul Rezervației geo-botanice Scărița-Belioara (28 aprilie 2013)



Fiindcă n-ai cum să te saturi de Scărița-Belioara, iată-ne și pe noi revenind în aceste locuri dragi.

De data asta am căutat o variantă de traseu mai ușurică și am ales circuitul cu plecare din satul Belioara (Poșaga de Sus). Am mers cu mașina până aproape de izvorul Belioarei, iar de acolo am continuat per-pedes spre stânga, urmând să parcurgem circuitul în sensul acelor de ceasornic.

Traseul e marcat cu punct roșu, are cam 8-9 km cu o diferență de nivel în urcare de 8-900 m.

Urcușul e abrupt, știm asta de anul trecut, când am coborât pe aici în excursia de pe Dealul Bilii.

Foto 1. Primăvara la Scărița-Belioara

Foto 2. Urcușul prin pădurea în curs de înverzire

Încă din sat, ne-a urmat un cățel simpatic, probabil cu gândul că va primi ceva de mâncare. L-am botezat, fără ezitare, Cornel.

Foto 3. Cui i-e cald?

Foto 4. Acoperire 360 grade

Pe la orele amiezii ajungem într-un punct de belvedere și ne așezăm la masă, admirând culmile munților și dealurilor din jur.

Foto 5. Deasupra Poșegii

Continuăm traseul înspre vf. Scărița și întâlnim cel de-al treilea panou de avertizare (primul fusese în vale, al doilea ceva mai sus, însă ambele erau distruse; acesta era intact).

Foto 6. Trasee turistice în România

Ignorăm avertizarea (am mai făcut noi asta și în Călimani anul trecut) și ne vedem de drum. În scurt timp aflăm însă care e rostul indicatoarelor: zona afectată de incendiul de anul trecut e plină de doborâturi. Ne pierdem ceva vreme încercând să ocolim zona, dar peste tot trebuie sărit peste trunchiuri uriașe sau târât pe sub ele.

Luăm decizia să nu ne abatem prea mult de la traseu, căci aceea ar fi distanța cea mai scurtă de a ieși din pădurea afectată. Ceea ce se dovedește a fi o alegere bună: trecem de 10-15 trunchiuri și reușim să ieșim nevătămați din zonă. (Doborâturile sunt pe o distanță de cca. 200 m)

Să-i zicem aventură. :-)

Foto 7. Cutezătorul

Foto 8. Covor tomnatic...

Foto 9. ... cu ornamente primăvăratice

 Foto 10. Semeție

Foto 11. Pufoșenii mov

Pe coborârea care urmează tot prin pădure, dar pe o cărare mult mai bună, plină cu foarte multe frunze, ne întâlnim cu Dinu și Marlene Mititeanu care urcau tocmai să verifice starea potecii, în vederea utilizării ei în traseul maratonului Apuseni. Ei ne recomandă să părăsim marcajul punct roșu (care coboară direct prin valea seacă a Belioarei) și să continuăm traseul spre poienița Cornu' Pietrii, urmând să coborâm în vale pe Dealul Brădățel.

Micul ocol merită din plin, priveliștea e impresionantă.

Foto 12. Pe Dealul Brădățel

Foto 13. La limită

Foto 14. Hoinar prin trecut?

Foto 15. Peștera Coșu Boului

Foto 16. Colțul lui Balmoș

În lăstărișul de la poalele dealului găsim poteca maratonului, care ne scoate în valea Belioara și respectiv la mașină.

Probabil că vă întrebați unde-i Cornel... Asta e o întrebare la care nu putem să vă răspundem. Undeva în zona vârfului Scărița s-a întâlnit cu o cățelușă căreia i-a făcut insistent avansuri și ne-a părăsit, deși îl hrănisem cu niște bucăți de sandvici. Presupun că și-a găsit ulterior drumul spre casă, doar n-om fi noi primii turiști pe care i-a urmărit.

ACTUALIZARE aprilie 2015: Traseul a fost degajat de doborâturi și acum poate fi parcurs fără probleme.



Comentează folosind contul Facebook:

2 comentarii

  1. Salut. Noi vrem sa mergem cu un caine Labdrador pe traseul circuit din Scarita-Belioara? Sunt zone dificile pt un caine sau se descurca pe tot circuitul?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut, eu cred ca puteti sa mergeti linistiti cu Labradorul, se descurca pe tot circuitul. In sensul in care am parcurs noi circuitul (sensul acelor de ceas), doar la urcare este o portiune mai stancoasa si putin mai abrupta, dar nu cred ca e suficient de abrupta incat sa puna probleme unui caine.

      Ștergere

Pagina de pornire