0 25.11.13 Banda Roșie https://www.bandarosie.ro/2013/11/cu-bicicletele-prin-padurea-craiului-5.html

Cu bicicletele prin Pădurea Craiului (5 octombrie 2013)



Foto și traseu: Marian

În zilele în care crestele și culmile înalte purtau prima haină albă a noului sezon, noi cautam o zonă cât mai călduță pentru a putea ieși la o tură cu bicicletele.
Îmi era ciudă pe cei ce stau mai aproape de munte și au putut începe sezonul de ski atât de devreme, însă nu era să stau de supărare-n casă.


Foto 1. La marginea satului Vadu Crişului

Puțin mai la vest de Cluj, se anunțau temperaturi mai decente chiar ca și-n capitala Ardealului, așa că vineri seara Marian încropește un nou traseu pentru biciclete.
Cu multă poftă, căci turele de bicicletă anul astă nu au fost prea dese, pornim înspre localitatea Vadu Crișului (județul Bihor).


Foto 2. Pedalăm agale


Foto 3. Carst în zona peșterii Bătrânului

Vizibilitatea bună, ne lasă să privim platoul înzăpezit al Vlădesei... de era cu putiință, acolo m-aș fi teleportat. :)
Oprim motoarele mașinilor în parcarea din centrul satului și mai bine de jumătate de oră ne tot echipăm.
Trupa e destul de mare: Oana, Robert, Laura, Anca, Rareș, Marian și subsemnata.


Foto 4. Ocolind doline...

Urcând o străduță mai abruptă din Vadu Crișului, începem să ne apropiem de ultimele gospodării, ieșim de pe asfalt și urmăm drumul pietruit ce începe și urcă. Pe alocuri e înierbat.
După  mai mulți kilometri, ajungem în zona peșterii Bătrânului. Carstul ieșit la suprafața e tare fotogenic, astfel că suntem îndemnați să facem o pauză.
Brusc suntem martorii unei situații tare comice: o căpiță mișcătoare ne atrage ca magnetul... O vedem mișcându-se pe pajiște aflată ceva mai sus... Fugim încolo împingând câțiva zeci de metri bicicletele și vedem ceea ce n-am mai văzut până acum: o căpiță de fân trasă de un tractor. :))
Zărim și alte căpițe în jur, ne gândim că au potențial pentru a deveni și cele mișcătoare, așa că facem pauză. Din acolo loc, avem priveliște și spre carstul ieșit la suprafață și marea dolină în care se află.


Foto 5. Peisaj printre case


Foto 6. Soarele din pădure

În Tomnatic ajungem într-un drum județean asfaltat, apoi trecem pe lângă Zece Hotare și începem să urcăm pe un drum ce se desfășoară prin pădure. Descoperim că acesta face parte din traseul maratonului Iron Bike. Pădurea începe să se coloreze, dar pe la umbră e tot mai rece.


Foto 7. Vine, vine toamna

 Foto 8. Pauză?

La sfârșitul urcării, ne așteaptă o coborâre de toată frumusețea, tot prin pădure, până jos în drumul ce face legătură între Bratca și Beiuș.
Doar că pe acea coborâre aproape că am prins turțuri. Pedalăm o bucată care ne e cunoscută dintr-o altă tură prin zonă, iar apoi ieșim de pe asfalt și pornim peste dealuri spre Bratca.


Foto 9. Pe drumul asfaltat Bratca-Beiuș


Foto 10. O depresiune carstică și un abrupt stâncos în zona peșterii Toaia


Foto 11. Cicatrice

Privim spre depresiunea carstică și abruptul stâncos în zona Peșterii Toaia, privim satul Coastea din vârful dealului, coborâm către Damiș și apoi ne înscriem pe porțiunea asfaltată Damiș- Bratca- Balnaca- Suncuiuș- Vadu Crișului.


Foto 12. Drum prin toamnă

Foto 13. Pregătiri


 Foto 14. Pădurea-i tot mai colorată

 Soarele s-a dus după deal și e din ce în ce mai frig... drumul foarte vălurit putea fi tare păcătos în condițiile date, ne încălzeam foarte tare pe urcări, dârdâiam pe coborâri. 
Finalul celor 59 de km coincide cu venirea întunericului...

Traseul turei




Comentează folosind contul Facebook:

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Pagina de pornire