0 2.12.13 Banda Roșie https://www.bandarosie.ro/2013/12/tur-vanatarile-ponorului-cu-bicicleta.html

Final de sezon biciclistic: turul Vânătărilor Ponorului (23 noiembrie 2013)



Vremea pentru ultima duminică a lunii noiembrie nu se anunța prea strălucită, mai ales spre după-amiază. Dar era musai să facem mișcare, altfel ar fi urmat o săptămână deprimantă. Am ales o tură mai scurtă cu bicicletele, pe care s-o putem termina mai repede în cazul în care ne-ar forța vremea.

Dimineața, 2 grade C și ploaie la Cluj.
Mă sună Alina: "Ce facem, mai așteptăm sau mergem?"
N-am ezitat cu amânări, i-am zis doar să-și pună și legătoarea pentru bicicletă, în cel mai rău caz vizităm Vânătările Ponorului și venim acasă.

N-a fost cazul. Deși tot drumul ne-a burnițat, când am ajuns aproape de Dumești, ceața s-a ridicat și ne-a oferit un spectacol plăcut.

Foto 1. Scărița-Belioara și Cheile Poșegii

Foto 2. Vulturese

Foto 3. Învăluire

Foto 4. Mestecăniș

Foto 5. Scărița, din nou

Foto 6. Alte mistere

Foto 7. Ceață la intrarea în peștera șolomanilor

Ne aflăm între Huda lui Papară (aflată la cca. 30 minute pe jos) și Vânătările Ponorului (aflate la cca. 15 minute pe jos), la capătul drumului asfaltat care urcă prin satul Dumești.

Foto 8. Printre frumoasele căsuțe

Pornim la drum spre vf. Citera pe un drum de pământ/înierbat pe alocuri, dar oarecum pe curbă de nivel, fără prea mari urcușuri/coborâșuri. După vf. Citera, drumul de pe culme se cam termină, mai sunt doar unele poteci ciobănești. În continuare nu sunt prea mari diferențe de nivel, așa că se poate pedala prin iarbă chiar și fără drum.

Foto 9. Lăsăm Bedeleul în urmă

Foto 10. Privind spre nori

Foto 11. Ok, ok, am mai și împins...

La apropierea de Ponor reintrăm pe un drum de pământ care duce la o stână din zonă, apoi pe drumul județean pietruit.

Foto 12. Vreme de plajă

Foto 13. Râpă fotogenică

Coborârea accentuată înspre centrul comunei Ponor ne anunță că va trebui să reurcăm altitudinea pierdută, iar exact urcare urmează până în satul Brădești. Urcăm chiar mai mult, înainte de a ajunge în Brădești atingem altitudinea maximă a zilei, aproape 1100 m.

Foto 14. O gaiță care face pe prietenoasa, nu strigă la noi

Foto 15. "Mă leși?"

Foto 16. S-a închis vremea

Din Brădești, traseul se apropie vertiginos de final, mai avem o coborâre ușoară până în Valea Poienii și apoi o urcare ușoară înapoi deasupra Vânătărilor Ponorului.

Foto 17. Satul După Deal, fără nicio legătură cu filmul cu nume similar

Foto 18. Cheile Geogelului în prim plan și Cheile Râmețului în plan secundar
Foto 19. Raze de soare, răzbind printre nori

Ne-am inspirat de pe bikemap.net (de unde se poate descărca și trackul GPS), o tură a potaissenilor de la TurdaTurism.


V-am înnebunit cu Vânătările Ponorului și tot n-ați aflat ce-or mai fi și astea? Nici noi nu știm prea bine, am fost doar o singură dată și atunci doar am admirat Cascada Dâlbina, n-am investigat în detaliu.

Iată ce ne informează wikipedia:
Valea Ponorului și Valea Seacă ce curg dinspre SV se unesc cu 200 m înainte de a intra în ponor. Pe acestă distanță ele formează o scurtă dar spectaculosă cheie, Cheile Vânătării. În peretele stâng al cheii, apa a dizolvat o diaclază paralelă cu valea, formând o peșteră plină de septe de dizolvare și eroziune, marmite, colmatată parțial cu aluviuni și lemne. Denumită Peștera Mică de la Vânătarea a fost descoperită, explorată și cartată in 1980 de Viorel Ludușan. În peretele de calcar sub care se pierd apele, la câțiva metri înălțime se deschide gura mare a Peșterii Dâlbina, peșteră fosilă formată dintr-o singură sală de mari dimensiuni lipsită de formațiuni spectaculoase.
Valea Poienii curge de la sud la nord și se arucă în gol peste peretele înalt de calcar formând o spectaculosă cascada de 25 m (Cascada Dâlbina). În amonte de această cascadă, speologii de la clubul "Emilian Cristea" Alba Iulia au descoperit, explorat si cartat în 1986-88 un aven de 106 m adâncime, spectaculos dar deosebit de periculos (Avenul de la Vânătare) . Tot în peretele cascadei speologii de la Polaris Blaj au descoperit un aven de 16 m adâncime în fundul caruia un lac plin cu bușteni împiedică înaintarea (Avenul Colmatat).



Comentează folosind contul Facebook:

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Pagina de pornire