0 7.3.14 Banda Roșie https://www.bandarosie.ro/2014/03/trekking-si-ski-in-fagaras-18-19-25-26.html

Trekking şi ski în Făgăraş (18-19, 25-26 ianuarie 2014)



18-19 ianuarie 2014

De la tura de dinaintea sfârșitului de 2013 și până la cea de față evident că am mai avut parte de ieșiri pe dealuri și pe munte, care cu siguranță își vor găsi loc pe bandă cât de curând.
Sărind momentan peste începutul lunii ianuarie 2014 ajungem la mijlocul acesteia, când împreună cu Dragoș, Raluca, Horațiu și Cătălin am mers către Făgăraș.


Foto 1.  Seara văzută din căldarea Bâlea (foto Dragoș)

Astfel că începutul weekendului 18-19 ianuarie ne aflam la baza inferioară a telecabinei ce urcă de la Bâlea Cascadă la Bâlea Lac. De acasă ne-am hotărât că probabil nu are sens să luăm cu noi skiurile așa că eram pregătiți de trekking în condiții de iarnă. În scurt timp după sosirea noastră în Bâlea avea să ne pară rău cam rău că am lăsat skiurile acasă.



 Foto 2. Colțarii mușcă din zăpada beton (foto Dragoș)

Din obișnuiță mergem direct pe la refugiu, scoatem o parte din lucruri din rucsaci și apoi ne pregătim de tură. Vremea era cam așa cam spuneau prognozele... vreme ceva mai închisă, vizibilitate rezonabilă în căldare și vale, însă plafonul de nori era fix pe creastă.


Foto 3. Au înghețat pietrele

Înainte de prânz pornim într-un circuit ce înconjoară căldarea Bâlii, în sensul: refugiu- șaua Bâlii- saua Paltinu- vârful Paltinului- vârful Iezerului- șaua Caprei- căldarea Bâlea. Urcăm panta ce ne scoate în șaua Bâlii și în curând trecem la colțari și piolet.
Poteca ce înaintează spre șaua Paltinu e destul de săracă în zăpadă și suntem atenți să protejăm cât putem dinții colțarilor. Pas cu pas pătrundem în lumea de ceață de pe creastă.
 Porțiunile acoperite de iarbă, alternează cu cele acoperite de zăpadă tare, astfel că trebuie să ne adaptăm mersul în funcție de această variabilă constantă.


Foto 4. Poză pe vf. Paltinu (foto Dragoș)

Foto 5. Banda, săracă în zăpadă (foto Dragoș)

 La un moment dat, după ce trecem de vârful Patinului, parcă suntem pe bârnă... noroc că nu vedem în stânga și-n dreapta.


Foto 6. Coborâre din șaua Caprei (foto Dragoș)

Când în sfârșit ajungem pe vârful Iezerul, terminăm practic cu urcarea pe ziua de azi, căci de aici încolo vom coborî spre șaua Caprei și de acolo spre Bâlea.


Foto 7. Seara, cerul se curăță (foto Dragoș)

Duminică dimineața, vântul puternic și aceeași vreme închisă, cot la cot cu lipsa de chef mă îndeamnă să nu mai pornesc spre creastă. Raluca și Dragoș ușor nehotărâți inițial mi se alătură, astfel că doar  Cătălin și Horațiu pleacă spre vf. Vânătoarea lui Buteanu.


Foto 8. Duminică într-o vreme se arată și soarele

 Noi, cei rămași ne așezăm cu încredere la o masă în cabana Paltinu. Începem și îi urmărim cu mare atenție pe amicii noștri...  după ce trec de șaua Caprei vremea dă semne să se îndrepte și hotărâm că e cazul să ne punem și noi în mișcare. Echipați lejer ne îndreptăm spre tunel, trecem în județul Argeș și lenevim o bucată de vreme pe acolo.


Foto 9. Omul nostru, de dincolo de tunel... (foto Dragoș)

Acesta aveam să aflu că era tot acolo și un weekend după...
Deoarece pe parcursul celor două zile petrecute mi-a tot părut rău că nu am pus skiurile cu mine, planul pentru următorul sfârșit de săptămână era în linii mari stabilit.

25-26 ianuarie 2014


Foto 1'. Evadare în Paradis

În cursul săptămânii ninge, ninge și iar ninge. Bucurie mare și entuziasmul atinge cote maxime. Pornim 5 din Cluj: Dan, Emese, Mihăiță și Andrara iar la intersecția cu valea Oltului întregim echipa, întâlnindu-ne cu Adi.


Foto 2'. Măsurăm skiurile din priviri....

 Zăpada ne-a însoțit tot drumul și odată ce ieșim de pe european, e tot mai prezentă pe carosabil. Cu multă grijă ajungem pe parcarea de la Bâlea cascadă și apoi purcedem spre cabină. E incredibil cum s-a schimbat peisajul din jur; în urmă cu o săptămâna mai ca se putea face picnic pe cea mai mare parte a văii Bâlea, iar acum stratul de zăpadă consistent a îmbracăt versanții, pădurea... evident spre bucuria noastră.
Ziua de sâmbătă ne-o petrecem în căldarea Bâlii și în valea Doamnei, unde facem o coborâre până la lac. Stratul nou de zăpadă, destul de mare 60-70 de cm nu a apucat să se așeze astfel că pe unele porțiuni decidem că e mai bine să coborâm câte unul.


Foto 3'. Urcând spre șaua Bâlii


Foto 4'. Primii pe pulvărul din valea Bâlea

 Peste noapte ninsoarea continuă, astfel că stratul de zăpadă crește în centimetri. Drept urmare ne rezumăm la câteva coborâri pe panta din spatele refugiului, iar apoi pornim pe skiuri către mașină.


Foto 5'. Din dreptul stânii, drumul e numai al nostru


Foto 6'. Bucuria primul pulvăr adevărat al sezonului

Probabil că a fost pentru prima dată în sezon când s-a putut coborî pe valea Bâlii până jos. Din dreptul stânii, preț de o oră, urmăm cei 6 kilometri pe care-i face Transfăgărășanul.


Foto 7'. Unduiri


Foto 8'. Schiorului îi șade bine cu drumul


Foto 9'. Spre Bâlea Cascadă

Zăpada mare chiar și pe drum, aproape 50 de cm, iar jos descoperim mașina de-a dreptul ascunsă sub 25 de cm...

Foto 10'. Bonus 40 de minute de curățat mașina... la  sfârșit de coborâre 



Comentează folosind contul Facebook:

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Pagina de pornire