2 8.10.14 Banda Roșie https://www.bandarosie.ro/2014/10/muntii-maramuresului-drumetie-lacul-vinderel.html

Munții Maramureșului: Lacul Vinderel, drumeție de o zi (2 august 2014)



La începutul lunii august se făcea că eram prin zona Parcului Natural Munții Maramureșului cu niște iubitori ai naturii. Iar dorința lor era să vadă Vinderelul, lacul. Nu știam care e condiția lor fizică și nici disponibilitatea psihică la bălăurit, așa că am ales un traseu marcat, și anume cel mai scurt traseu marcat: Repedea - Valea Repedea - Petriceaua - Lacul Vinderel (bandă albastră, track GPS - aici).

Foto 1. 3 vaci și 3 băieți simpatici foc :-)

Din Repedea înaintăm cu mașinile pe valea omonimă până la confluența cu pârâul Tomnatec, drumul e acceptabil până aici pentru mașinile mici. (Info: pe valea Tomnatecului, spre vest, urcă de aici marcajul triunghi roșu care duce la poiana cu narcise de sub vârful Tomnatec). Traseul bandă albastră părăsește aici valea Repedea, înspre nord-est. Trecem podețul peste vale și începem urcușul pe un drum de TAF foarte noroios, semn clar al exploatării forestiere care se derulează în zonă. Surpriza plăcută e că nu suntem acompaniați de zgomotul drujbelor, poate fiindcă azi e Sf. Ilie pentru creștinii ortodocși de stil vechi. Mai apucă unii copaci să vadă ziua de mâine...

Foto 2. Căsuță de la munte

Foto 3. Alunar cu pradă vie

Marcajul e vechi, șters și rar, dar drumul de TAF înlesnește orientarea, până la capătul său, la stâna de sub Petriceaua. Din șaua Petriceaua, trebuie mai multă atenție, marcajul urcă puțin mai abrupt, apoi urcarea se mai domolește, ocolindu-se vârful Mihăilecu pe fața lui vestică. Potecile ciobănești ajută și ele.

Foto 4. Se apropie furtuna

Foto 5. Vf. Farcău (1956m) după ploaie

La lac ne-am luat porția de gălăgie de la niște tineri cu motociclete off-road, care dădeau ture în jurul lacului (arie naturală protejată!) în timp ce noi ne vedeam liniștiți de picnicul nostru. Au apărut și unii cu o mașină de teren, dar cel puțin ăștia erau mai silențioși.

 Foto 6. Picnic la Vinderel

Foto 7. Gata urcușul, coborâm!

Ne-am întors pe același traseu, prin noroiul înmuiat și mai tare de cele două ploi care s-au abătut asupra noastră.

Foto 8. Mai vine o ploaie și pe coborâre?

 Foto 9. Razele calde ale soarelui după furtună

 Foto 10. Codobatura de munte ne mai așteaptă pe la ea

Foto 11. Harta zonei



Comentează folosind contul Facebook:

2 comentarii

Pagina de pornire