0 21.4.15 Banda Roșie https://www.bandarosie.ro/2015/04/plimbari-pe-schiuri-in-parang-si-latoritei.html

Cu schiurile de tură în Parâng și Latoriței (7-8 martie 2015)Track Parâng: pasul Groapa Seacă- vf. Ciobanul Mare- șaua Huluzu - vf. Găuri- PA- cabana Groapa Seacă (aici)

Sâmbătă dimineața ne aflăm în pasul Groapa Seacă, pas ce se află între munții Șureanu și munții Parâng, pe DN 7A. Temperaturile-s negative așa că nu stăm prea mult pe gânduri și ne urcăm pe schiuri luând-o înspre Parâng.
Stratul nou de zăpadă e consistent și astfel fiecare urmă necesită efort. Direcția de apropiere spre șaua Huluzu e nouă pentru toți cei prezenți, deoarece de fiecare dată din șa am cotit-o spre N-V înspre cabana Groapa Seacă. Pentru prima dată ajung pe vf. Ciobanul Mare, vârful mare și înierbat spre care doar am privit cu alte câteva ocazii.

 Foto 1. La pornire din pasul Groapa Seacă

 Foto 2. La ieșire din pădure suntem întâmpinați de o poiană din care zările ni se deschid

 Foto 3. Asaltul focilor

Până pe vârf urmăm un drum prin pădure care în final ne scoate într-o poiana mare din care zările ni se deschid.
Pe vârf hotărâm să scoatem focile pentru câteva viraje până-n șa, loc în care le vom lipi pe tălpile schiurilor pentru a putea continua spre culmea nordică ce se desprinde din creasta principală a Parângului în șaua Piatra Tăiată.

 Foto 4. Câteva viraje în coborâre de pe vf. Ciobanul Mare

 Foto 5. Panta domoală din vf. Ciobanul Mare spre șaua Huluzu

Foto 6. O stână la marginea mării albe

 Foto 7. Urcuș prelung spre vf. Găuri - 2244 m

 Foto 8. Cam așa se vedea de pe vf. Ciobanul Mare spre vf. Găuri situat în partea dreaptă

Curând constatăm că în timpul ninsorilor din ultimele zile a suflat vântul căci zăpada începe să varieze tot mai mult. Drept urmare  de aici încolo nu vom mai continua în formația inițială... unii vom merge să caute pante de schi, în timp ce noi începem urcușul prelung până pe vârful....
Mă alătur Laurei, lui Marian și lui Dan în speranța că vârfurile din creasta principală își vor lepăda căciula în cel mai scurt timp și vom putea să le admirăm.

 Foto 9. Frig și Setea Mare


 Foto 10. Da, acela e vârful Cârja!

 Foto 11. Marea de jnepeni acum bulevard...

Avem noroc și până la urmă acest lucru se întâmplă, iar mai mult înspre apus cerul se limpezește tot mai mult.
Pe vârf scoatem focile și începem coborârea pe zăpadă înghețată care mai jos devine tot mai plăcută alunecării pe schiuri. După ce trecem de prima porțiune mai plată o luăm spre vest spre poienile pe care o ia PA care se desprinde din șaua Huluzu spre cabana  Groapa Seacă.

 Foto 12. Încă puțin până pe vârf

Foto 13. O bună parte din creasta Parângului văzută de pe piciorul nordic ce se desprinde din șaua Piatra Tăiată

Foto 14. Furnicuțe printre bolovani uriași

 Foto 15. Străjer de piatră
Până la poieni legăm viraje pe o pantă și zăpadă de vis, pantă care deși mai jos se îmblânzește e suficientă pentru a aluneca. 
În momentul în care am ajuns la marcaj punem de o pauză, iar apoi cu excepția unei porțiuni de câteva sute de metri în care poteca e în contrapantă schiem până la asfalt.

Foto 16. Coborârea prin pulvăr...

Foto 17. ne scoate-n cale o căsuță de poveste

Foto 18. După amiază cu soare


Pentru noaptea dinspre sâmbătă spre duminică avem cazare la cabana Groapa Seacă, unde pentru un loc plătim 50 de lei. Cabana e situată aproximativ la mijlocul distanței dintre începutul DN 7A (dinspre Petroșani) și domeniul schiabil de la Vidra. Drumul nu e unul tocmai bun (având destule gropi), însă e cea mai scurtă variantă pentru cei ce vor să ajungă din Ardeal spre pârtii.

Foto 19. Din culmea Latoriței spre lacul Vidra

Foto 20. Incantații soarelui... căci nu prea avea putere în fața vântului

 Foto 21. Spre Parâng de pe vf. Bora

Duminică dimineața parcurgem cei 17 km până la pârtii și aici iar ne împrăștiem care-ncotro. Vreme de vreo două ore unii mergem dus-întors până pe vârful Bora, primul vârf de pe culme aflat la vest față de capătul instalațiilor. Chiar dacă suntem conștiem că nu ne vom putea bucura de viraje pornim pe foci de dragul mișcării.

Foto 22. După plimbarea dus-întors pe vf. Bora ne îndreptăm spre pante de schi

Foto 23.

Foto 24. Pulvăr la kilogram

 Foto 25.

După ce ne întoarcem în zona pârtiilor mă alătur lui Dan și împreună facem 3 coborâri prin pulvărul din pădure.Comentează folosind contul Facebook:

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Pagina de pornire