0 2.4.15 Banda Roșie https://www.bandarosie.ro/2015/04/schi-in-st-anton-am-arlberg-austria-7.html

Schi în St. Anton am Arlberg - Austria (7-14 februarie 2015)Cândva prin octombrie când dorul de zăpadă a început să se manifeste tot mai acut am urmat obiceiul din ultimii ani, acela de a pregăti primele detalii pentru o nouă săptămână de schi pe afară.
Destinația o aveam oarecum în cap fiind restanță de sezonul trecut. Fără să mă gândesc prea mult încerc să conturez cât mai obiectiv eventualele costuri și le prezint potențialilor amatori.

Sumarul costurilor pentru săptămâna petrecută la austrieci e următorul:
- cazare: 97 euro / 7 nopți / persoană în apartament cu camere duble în localitatea Pians, la 20 de km distanță de St. Anton, respectiv tot atâția și spre Iscghl. Cazarea am găsit-o pe Interchalet, site pe care l-am folosit ultimii ani pentru a găsi cazări în stațiunile de schi în Austria ori Italia.
- skipass: 245 euro / 6 zile de schi
- alte costuri 20 de euro / persoană-taxă percepută de Interchalet, 8.4 euro / persoană-taxă de stațiune
- ~ 80 euro / persoană combustibil + taxe de drum

Foto 1. Înafara pârtiilor, la Zurs

Destinația noastră  a fost domeniul schiabil St. Anton am Arlberg, domeniu situat la 40 de km de mult mai cunoscutul Iscghl. Eu încă n-am ajuns la schi acolo, doar am vizitat stațiunea, însă Adi a încercat pârtiile din Iscghl în sezonul trecut.

Foto 2. Primele petece de cer albastru, spre sfârșitul celei de-a doua zi de schi

Revenind la St Anton am Arlberg pot să spun că pe mine domeniul m-a atras ca un magnet când am văzut 300 de km de pârtii din care 200 km dedicați special schiului înafara pârtiilor, respectiv 140 de km pârtii amenajate.
Domeniul schiabil include mai multe zone de schi dintre care: St. Anton -1304 m (cea mai mare), Stuben, Zurs, Lech, Warth (fiind cea mai departe de prima).

Foto 3. Jos în vale e întinsul St. Anton

Foto 4. Bisercuța din St. Anton vegheată de creste semețe


Foto 5.

Foto 6. ... la Stuben

Foto 7. Pe străduțele din St. Anton

Spre deosebire de restul zonelor prin care am ajuns prin Alpi, care oarecum urmau același tipar, adică o vale uriașă pe care erau situate mai multe stațiuni, aici așezarea domeniilor aduce puțin a ceea ce am găsit în Dolomiți.
Considerând că St. Anton e primul domeniu odată ce cobori de pe austradă și te îndrepți spre pârtiile de schi, pentru a ajunge la următoarele va trebui să urci și să cobori multe serpentine...
Satul / stațiunea St. Anton e totodată și cea mai mare așezare din zonă, restul enumerate mai sus plus St. Christoph, Stubenbach, St. Jakob, Zug fiind niște așezări mult mai mici, dar foarte cochete situate exact la baza pârtiilor.

Domeniile sunt conectate între ele și chiar mai mult există un circuit denumit Der Wiesse Ring ce însumează 22 de km și 5500 de metri diferență de nivel ce intercontează 4 sătuce (Lech, Zurs, Zug și Oberlech). L-am parcurs și noi și nu am regretat.

Foto 8. Priveliște de pe circuitul Der Weisse Ring, jos în vale satul Lech... placa mijlocul meu de locomoție vreme de 5 zile

Foto 9. Coborând spre micuțul sat Zug

Statistica celor 6 zile de schi arată cam așa: o zi și jumătate de ninsori masive (numai bine ca să ne intrăm în ritm) și temperaturi de -10, -12 gr, iar apoi 4 zile cu cer senin și temperaturi mult mai umane.
Din cele 6 zile, o zi am reușit să schiez cu schiurile-n picioare, restul le-am alocat plăcii de snowboard. Și acum poze de prin zonele pe care am reușit să le vizităm desenând viraje :)

Foto 10. Priveliște de pe pârtia numărul 10 din Zurs...

Foto 11. ... pârtia cu unul dintre cele mai inedite peisaje

p.s. - zona aș putea spune că nu prea a bântuită de români, așa cum s-a întâmplat în restul zonelor prin care am ajuns la schi
      - aceasta zonă ocupă locul 1 în topul personal al domeniilor schiabile prin care am ajuns și pentru că nu am ajuns prin toate cotloanele sper să revin cât de curând!
Foto 12. A treia zi și prima din cele patru cu soare

Foto 13. Priveliște la coborârea din cabina mare urcă până sub topul din zona, vârful Valluga- 2811 m

Foto 14.

Foto 15. Forme de zăpadă

Foto 16. Poză "io la..." și dovadă că o zi am fost schioare

Foto 17. Pârtia 19, prima pârtie amenajată situată sub vf. Valluga

Foto 18. Bisericuța din Zurs

Foto 19. Pârtii de-o parte și de alta a drumului

Foto 20. Urme pe tot locul

Foto 21. Time-out

Foto 22. La Stuben am găsit o zonă de freeride care ne-a plăcut tare mult. Deservită de două telescaune lungi și de două persoane, lumea nu prea se înghesuia pe aici.

Foto 23. Pe lângă pârtii...

Foto 24. Sat de munte

Foto 25. O nouă zi, schi la Zurs

Foto 26. Tăieței în toate direcțiile

Foto 27.

Foto 28.

Foto 29. Frig rău în vale deși e soare

Foto 30.

Foto 31.

Foto 32. Spre Lech, tot de pe Der Weisse Ring

Foto 33. În Lech, trecem apa și ne mutăm pe versanții nordici

Foto 34.

Foto 35.

Foto 36. Așezări pitite-n munte

Foto 37.

Foto 38. Fericire mare pe așa o vreme și într-un așa peisaj

Foto 39.

Foto 40. Urmând traseul circuit amintit mai sus, ajungem și în vârful pârtiei 10, din Zurs, pârtia cu cea mai spectaculoasă priveliște pe care am întâlnit-o până acum


Foto 41. Coborârea se face pe firul văii unei văi glaciare impresionante

Foto 42. Pârtia 10 din Zurs cu priveliști care-ți taie respirația

Foto 43.

Foto 44. Survolând zona cu telescaunele

Foto 45.

Foto 46. Dune de zăpadă

Și în încheiere două poze din centru vechi al orașului Innsbruck pe care l-am revizitat puțin la întoarcere.


Comentează folosind contul Facebook:

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Pagina de pornire