2 9.7.15 Banda Roșie https://www.bandarosie.ro/2015/07/circuit-cu-bicicletele-cu-pornire-din.html

Circuit cu bicicletele cu pornire din Cluj (7 iunie 2015)



Traseu: Cluj-Napoca - pădurea Făget - Sălicea - vf Recea - Săvădisla - Finișel - pârâul Feneșu - șaua Prislop - Plopi - mănăstirea Muntele Rece - Prigonești - Guguroaia - vârful Mic - Luna de Sus - lacul Florești - malul Someșului Cluj Napoca (track aici)

Neavând mașina disponibilă sunt nevoită să improvizez ceva cu plecare din Cluj; acesta deoarece eram destul de setată de a ieși cu bicicleta.
Fără să încep să desenez vreun traseu știu că avea să fie unul cu o lungime mai mare decât media pe care obișunim să o pedalăm în turele de câte o zi.
Avertizez lumea despre acest aspect și duminică dimineața când tot orașul pare să doarmă ne dăm întâlnire la intrarea în pădurea Făget, una dintre pădurile aflate la margine de oraș.
Pentru încălzire vom urca aproape integral prin pădure până la liziera pădurii. În același timp încercam să profităm la maximum de răcoarea dimineții.
Traseul până la stația meteo de pe Feleac îl știu și cu ochii închiși așa că abia după ce ajungem aici pornesc gps-ul ca să ne ajute de acum încolo.
Sus în deal schimbăm direcția de înaintare din S-E către V pentru a ieși în Drumul Sălicei. Câteva mașini reușesc să ne enerveze ridicând nori de praf, nepăsându-le de noi care pedalam deja prin căldură destul de mare.
Foarte curând Casele Micești rămân în urmă și ajungem la asflat pe care-l urmăm pentru 2-3 km doar cât să ne mutăm pe alte dealuri. Rând pe rând facem față sus-josurile mici caracteristice drumurilor din zonele deluroase și ajungem sub autostradă.

 Foto 1. Coborâre de pe vf. Recea

 Foto 2. Un drum înierbat ne duce până la autostradă de unde continuăm spre Vlaha

 Foto 3. De sezon

Releele aflate în zona mănăstirii Muntele Rece, locaș situat pe culmea ce se ridică între valea Someșului Rece și valea Ierii le-am observat de ceva timp, iar de acum încolo ne vom apropia tot mai mult de ele.

La intersecția cu drumul spre Băișoara continuăm spre sud  până-n Săvădisla de unde facem dreapta spre satul Finișel.
Mai beneficiem o vreme de asfaltul de pe pârâul Feneșu și în ciuda căldurii de afară ne oprim câte puțin pentru a poza macii căci e vremea lor și un neașteptat lan de lavandă.
 
Foto 4. Un lan neașteptat de lavandă ne iese-n cale

Foto 5.

Foto 6. Drumul de pe pârâul Feneșu înainează prin pădure, ferindu-ne de soare. Totuși când ieșim din pădure simțim pe deplin căldura de afară și...

În momentul în care casele încep și rămân în urmă începe și urcarea noatră spre mănăstire. Fără să fi acordat o atenție deosebită când am ales aceasta varintă pentru urcare, acum se pare că drumul prin pădure e de mare folos. Chiar daca vântul nu prea adie e bine căci nu suntem direct sub razele nemilostive ale soarelui.

Foto 7. Fugim direct spre umbră

Foto 8. Nu avem încotro și după șaua Prislop pedalăm prin soare până la mănăstire

Foto 9. Casă din Plopi

Din șaua Prislop intrăm pe ultima sută de metri spre mănăstirea Muntele Rece acolo unde știm că dăm de apă rece și puțină răcoare lângă zidurile ei.
De asemenea, după o porțiune desfășurată pe curbă de nivel începem și coborâm pe culme până foarte aproape de Someșu Rece.

Foto 10. După o pauză lângă zidurile mănăstirii urcăm în șei și pedalăm o bucată pe curbă de nivel spre Prigonești


Foto 11. Din dealul Custurii privim spre lacul Gilăului

Foto 12. Mai și coborâm

Totuși în locul numit Guguroaia coborâm din culme spre est pentru ne muta pe dealul unde se află vf. Mic.
Culmea ce urmează e acoperită de pădure și următorii kilometri vom descoperi o pădure de foioase frumoasă și un drum perfect ciclabil.

Foto 13. Prin pădure spre vf. Mic

În capătul dealului coborâm ceva mai aprupt și ieșim sub autostrada A1, pe sub care ne strecurăm și continuăm spre Luna de Sus. Pentru că vrem cu orice preț să evităm traficul de pe european trecem Someșul și pedalăm pe la baza pădurii Hoia până ajungem în oraș.

Foto 14. Pedalăm puțin pe sub autostradă

Foto 15. Avem ocazia să ne răcorim puțin traversând un canal mic al Someșului

Foto 16. Tot mai aproape de oraș





Comentează folosind contul Facebook:

2 comentarii

  1. incredibile locuri pentru pedalat. Aici cica Prima Evadare e un concurs frumos :))))). Asta pentru cineva care nu a pedatal niciodata in natura, dar voi chiar aveti locuri faine de biciclit.

    RăspundețiȘtergere
  2. Minunat circuit poate ajungeti si faceti unul si pe la Timisoara si zona asta as veni si eu cu drag,

    RăspundețiȘtergere

Pagina de pornire