0 29.7.15 Banda Roșie https://www.bandarosie.ro/2015/07/pedaland-pe-dealurile-din-jurul-vaii-Salauta.html

Pedalând pe dealurile din jurul văii Sălăuța (14 iunie 2015)



Traseu: Salva - Năsăud - dealul Cucului  - dealul Scredel - Coșbuc - valea Bichigiu - Bichigiu - valea Idicel - Runcu Salvei - Salva (track aici)

Recomandare: traseu de față se recomandă a fi parcurs toamna sau primăvara devreme după mai multe zile în care nu au fost precipitații!

Pentru cea de-a doua zi a weekendului 13-14 iunie m-am învârtit multicel pe Google Earth până când am găsit o zonă în care am reușit să desenez un traseu pedalabil. Mi-am dorit mult să schimbăm priveliștea pe care am putea-o avea de pe traseu și astfel a fost nevoie să mă îndepărtez tot mai mult de valea Vișeului, apoi de valea Sălăuței.
Punând în practică acest lucru am ajuns destul de repede în zona Salva - Năsăud unde la cum arata relieful era tot mai evident că pe aici am avea ceva de pedalat.
Duminică dimineața ne adunăm lucrurile, punem bicicletele pe mașină și lăsăm în urmă Borșa și Maramureșul. Pornim pe drumul clasic spre Salva unde oprim fix la intersecția Salva-Cluj, Salva-Năsăud, adică în centrul comunei.


Foto 1. Trupa dornică de pedalat în sfânta duminică


Afară aerul e destul de cald și soarele puternic... așa că ne echipăm cât de repede putem și o luăm spre Năsăud. Câțiva kilometri pe asfalt numai bine ca să ne încălzim mușchii căci apoi, odată ce am părăsit drum de asfalt am dat nas în nas cu o urcare abruptă.
Întorcându-mă la traseu și pregătirea lui am descoperit niște culmi tare frumoase la nord de orașul Năsăud. Culmile se desfășoară la altitudini de sub 1000 de metri și au cătune, sălașe presărate de-a lungul lor.. așa că în momentul în care le-am găsit mi s-a pus imediat pata pe ele.
Pentru această ieșire am ales-o pe una dintre ele, una care cumva era cea mai aproape de Salva practic pentru a scăpa de asfalt cât mai curând.
Bun, de la sensul giratoriu triunghiular al orașului Năsăud, formă pentru un sens giratoriu pe care am mai întâlnit-o și prin alte orașe, cotim stânga pe strada Avram Iancu apoi în câțiva zeci de metri dreapta și începem urcarea înspre culme.


Foto 2. La una dintre pauzele de cireșe


Foto 3. Deasupra orașului Năsăud

 
Foto 4. Traiul de pe dealuri

Panta e măricică, drumul e pavat cu piatră cubică și soarele n-are milă de noi, astfel că după câteva pedale ne simțim ca într-o saună.
Destul de repede reușim să câștigăm altitudine și astfel orașul Năsăud ajunge să fie la picioarele noastre. Chiar dacă nu e foarte de dimineață, pâcla prezentă abia ne mai lasă să vedem înspre Heniul, care prin aer e oarecum e la o aruncătură de băț de noi.
Înaintând prin căldura mare, 2-3 cireși ne îmbie să luăm o pauză și să ne bucurăm de fructe.


Foto 5. E vremea fânului și încă de la începutul turei zărim multe căpițe

Foto 6. Undeva pe Dealul Popii


Foto 7. Drum de culme printre flori și căpițe


Foto 8. Gonind prin soarele năucitor

Traseul ne poartă pe sus-josurile culmii, mai mult prin soare decât pe la umbră însă priveliștile sunt frumoase și de o parte și de alta. Păstrăm direcția de înaintare însă nord până în zona dealului Scredel când cotim brusc stânga și prindem drumul ce coboară înspre satul Coșbuc.


Foto 9. Sus-josuri pe culme


Foto 10. Bicicliști ascunși la umbră


Foto 11. Coborând din dealul Scredel
 
Foto 12. Fân pus la uscat

 Coborârea se dovedește a fi una destul de tehnică pe alocuri căci drumul a fost spălat de ape, iar mai jos e plin urme de animale.


Foto 13. Dealul Scredel pe fundal


Foto 14.


Foto 15. Tot mai aproape de ulițele Coșbucului

 Foto 16. Căutând drumul prin lanul de flori

În momentul în care ne apropiem tot mai mult de sat întâlnim primii săteni pe care-o întrebăm de ceea ce ne așteaptă în continuare. Ne abatem puțin de la track și urmăm o uliță care în scurt timp ne duce jos în sat. Apele Sălăuței le trecem pedalând prin podul de lemn acoperit, unic în Europa, iar apoi punem de-o pauză ca să ne mai răcorim.

 Foto 17. Trecem de cealaltă parte a Sălăuței pedalând prin podul acoperit, unicat în Europa

Din Coșbuc continuăm înspre nord, pe drumul național până înainte de Telciu când facem stânga pe valea Bichigiu. Drumul se află într-o stare bună spre foarte bună iar în satul Bichigiu dăm de asfalt. Mai târziu avem să aflăm că drumurile ce fac legătura între Bichigiu, Suplai, Runcu Salvei, Alunișu sunt  în plin proces de modernizare.


Foto 18. Fân și pe valea Bichigiu


Foto 19. Undeva pe valea Idieciul
 
 Foto 20. La umbră pe malul apei

Câteva mașini au grijă să ne prăfuiască pe urcare spre mănăstirea aflată între valea Bichigiu și valea Idieciul. Kilometrii zboară după ce plecăm de la mănăstire și valea Runcul ne va scoate din nou în drumul național de unde mai avem puțin până la mașină.


Foto 21. Spre Runcu Salvei
 
Foto 22. Căpițe în ceas de apus



Comentează folosind contul Facebook:

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Pagina de pornire