0 25.11.15 Banda Roșie https://www.bandarosie.ro/2015/11/ecomaramures-2-ecoturism-obiective-traditii-mara-cosau.html

#EcoMaramureș - episodul 2: Obiective și obiceiuri în zona Mara - Cosău - Creasta Cocoșului



În urma participării la un eveniment de promovare a turismului ecologic în Maramureșul istoric, am aflat de ce n-ar trebui să excluzi destinația Mara-Cosău-Creasta Cocoșului când planifici următorul concediu sau ieșire de weekend.

Bine, acum probabil că te întrebi de ce tocmai aici?! Parcurgând informațiile de mai jos, sperăm să te lămurești de ce e musai să ajungi măcar o dată pe aici. 


Foto 1. Frânturi din Maramureșul istoric

Accesul spre zona amintită a fost îmbunătățit considerabil de curând și  în scurt timp ambele variante care pot fi urmate dacă treci prin Baia Mare vor avea parte de un strat nou de asfalt. Cele două variante sunt:
1. Baia Mare - Baia Sprie - Cavnic - Pasul Neteda
2. Baia Mare - Baia Sprie - Pasul Gutâi

Din punct de vedere teritorial, zona Mara-Cosău-Creasta Cocoșului e dispusă între cursurile râurilor Mara și Cosău, aici desfășurându-și activitățile zilnice oameni din 12 sate.
Odată ajuns aici te vei putea caza în pensiunile ecologice sau îți vei putea întinde cortul în camping.


Foto 2. Village Hotel - Casa Mică

Foto 3. Village Hotel - Family Room

Foto 4. Detaliu Casa Mică

Foto 5. Detaliu Casa Mică


Foto 6. În Casa Mică

Foto 7. Village Hotel - Căsuța Pictată

Pe parcursul celor 4 zile petrecute cu ocazia info-trip-ului am trecut pragul pensiunii Mărioara, ansamblului de căsuțe de la Village Hotel, campingului+hostel Babou - toate din Breb, și pensiunii Irina din Desești.
Gazdele lor ne-au primit cu bucate delicioase, care în cea mai mare parte provin din propria gospodărie sau din sat, cu horincă și afinată de Maramu' și cu povești care mai de care mai autentice.

Foto 8. Coșulețe cu urdă; rețeta poate fi găsită la pensiunea Irina din Desești

Foto 9. Muuulte coșulețe

Foto 10. Copii din Maramureș interpretând dansuri populare

Foto 11. Fată în straie populare maramureșene

Foto 12. Copii cântând muzică populară din Maramureș

Foto 13. Ceterași horind de zor :-)

În ultimii ani, Brebul le-a căzut cu tronc unor familii de străini care, în urma unei vizite în Maramureș, au hotărât să rămână aici și să contribuie la dezvoltarea turismului, astfel că au deschis unități de cazare.
O listă cu o parte din unitățile de cazare o poți consulta aici.

În ceea ce privește activitățile pe care le-ai putea desfășura în Maramureșul istoric amintim: drumeții montane, ture cu bicicleta, vizite la bisericuțele de lemn (mărturii din secolele XVII și XVIII, dar care au elemente component și mai vechi), vizite pe la unele gospodării unde țăranii încearcă să ducă mai departe meșteșugurile și obiceiurile moștenite de la strămoși.

Să le luăm pe rând:
În cazul în care ești amator de drumeție pe munte, cu siguranță Creasta Cocoșului va reprezenta prima opțiune pentru a porni pe un traseu. La aceasta se poate ajunge din mai multe direcții, una dintre ele fiind parcursă și de noi, cei prezenți la info-trip, vezi aici. Alte obiective care te așteaptă să le descoperi la pas sunt: Lacul Morărenilor, Tăurile de la Hoteni, Pădurea Crăiasca, Cheile Tătarului, Iezerul Mare și nu în ultimul rând drumul verde - "Drumul moștenirii maramureșene". Acesta din urmă a fost realizat şi este administrat astăzi de Asociaţia EcoLogic și are ca scop să conecteze șapte sate și șapte arii protejate. Cele șapte sate reprezentative pentru cultura maramureşeană sunt Ocna Şugatag, Budeşti, Breb, Hoteni, Hărniceşti, Deseşti şi Mara. Lungimea traseului este de 88 km.

Alături de drumeția montană, cățăratul și zborul cu parapanta în zona Creasta Cocoșului reprezintă alte alternative de petrecere a timpului în natură.


De asemenea, dacă pedalatul e activitatea ta preferată, vei avea șansa să descoperi drumuri și poteci de pe munte, dar și sate, pe două roți. În acest scop destinația Mara-Cosău-Creasta Cocoșului te așteaptă cu mai mai multe trasee cicloturistice de grade diferite. Lista lor o poți consulta în secțiunea de Plimbări cu bicicleta de aici, iar pentru mai multe informații, există această broșură, apărută special pentru aceste trasee.

În toate activitățile de mai sus poți alege să fii însoțit de ghizi atestați sau ghizi locali, oferta lor se găsește aici, în secțiunea Oferta turistică.

"Adevărate monumente arhitecturale, bisericile de lemn sunt cel mai bun exemplu al măiestriei prelucrării lemnului și al simțului artistic din Maramureș. Ele reflectă rolul important pe care religia l-a avut în viața maramureșenilor fiind dovada vie a obiceiurilor și tradițiilor de acum câteva sute de ani și care se mai păstrează și astăzi.
Ca o recunoaștere a unicității și a valorii creațiilor meșterilor maramureșeni, opt din cele aproximativ 100 de biserici vechi de lemn din Maramureș au fost incluse în Patrimoniul Universal UNESCO." (sursa)

Foto 14. Biserica din lemn din Desești - patrimoniu UNESCO

Foto 15. În interiorul bisericii din Desești

Foto 16. Traiste maramureșene

Foto 17. Simboluri pe ușa bisericii din Budești

Foto 18. Interior în bisericuța din Budești

Foto 19. Cruce descoperită în buștean în anii '90... aceasta e prezentă în biserica de lemn din Budești

Foto 20. Opinci

Foto 21. Bisericuța din satul Budești

"Ce e foarte important să știi este că în afara orelor obișnuite de program, bisericile pot fi vizitate la cerere, solicitând acest lucru „păstrătorului” cheii din satul în care se află biserica. De cele mai multe ori acesta este preotul sau cineva din familia preotului; pentru a identifica persoana respectivă, întrebați pe oricine din sat sau din apropierea bisericii." (sursa)

Foto 22. Apus în Breb

Foto 23. Biserica de lemn din Breb

Foto 24. Turnul bisericii din Breb

Foto 25. Cruce celtică în cimitirul din Breb

Tot din categoria activităților pe care le-ai putea trece în programul tău s-ar putea număra vizitele la meșterii populari sau vizitarea instalațiilor de tehnică populară. În timpul info-trip-ului, noi am putut observa doar o mică parte dintre obiceiurile și vechile instalații țărănești, dar pe parcursul anului vei putea lua parte și la alte evenimente care fac parte din moștenirea străbună.

Foto 26. Demonstrație la mașina de scărmănat și dărăcit lână, în gospodăria familiei Morărenilor din Budești

Foto 27. Apa e direcționată pentru...

Foto 28. moara de apă și...

Foto 29. Vâltoare, mașina de spălat automată cu bule de aer

Foto 30. Micul gospodar maramureșean

Foto 31. La războiul de țesut

Foto 32. Printre ițe

Foto 33. Gubele fac parte din portul popular și sunt niște haine groase din lână

Foto 34. Clop și brâu

Foto 35. Lână proaspăt vopsită

Foto 36. Horinca poate să curgă chiar din poarta casei

Foto 37. Moara de făină din Budești

Foto 38. Motive tradiționale în sticlele de pălincă din Maramureș

Foto 39. Motive tradiționale în sticlele de pălincă din Maramureș

"Sărbătorile creştine, ţinute în Maramureş cu sfinţenie, prin post şi rugăciune, se împletesc cu ritualuri şi credinţe populare, cu tradiţii agrare şi deseori sunt însoţite de evenimente unde se „joacă” şi se „horeşte”. Pe lângă vechile obiceiuri de Anul Nou, de Florii, de Paşte, de Rusalii, de Sf. Mărie, de Crăciun şi de alte mari sărbători creştine, există câteva evenimentele laice cu tradiţie, care încă se organizează an de an în Maramureş." O listă cu acestea - aici

Foto 40. Slujba de duminică în biserica nouă din Breb

Totuși, dacă ajungi prin zonă pe cont propriu și n-ai avut timp să te documentezi de acasă, vei putea vizita centrul de informare turistică din Ocna Șugatag). Sau, de ce nu? unul din centrele de informare fără certificare - birturile de prin sate.

Te-am convins de ce merită să ajungi în Maramureșul istoric?!


P.S. Pentru a vedea viața românilor ce trăiau în Maramureș în anii '60, îți recomandăm să vizionezi
următorul video


Evenimentul s-a desfășurat în cadrul proiectului "Dezvoltarea destinatiei de ecoturism Mara-Cosau-Creasta Cocosului", implementat de Asociatia EcoLogic, în parteneriat cu Primaria Comunei Budești și Asociația Centrul de Ecologie si Turism Maramureș și finanțat prin granturile SEE 2009 - 2014, în cadrul Fondului ONG în România.



Comentează folosind contul Facebook:

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Pagina de pornire