3 13.10.16 Banda Roșie https://www.bandarosie.ro/2016/10/traseul-de-via-ferrata-din-zona-Pietrele-Negre-Arieseni.html

Via ferrata din zona Pietrele Negre (9 octombrie 2016)



Traseul de via ferrata se află în Parcul Natural Apuseni, cu aproape 7 km înainte de stațiunea Vârtop (urmând direcția Ștei - Nucet (DN 75)) și la aproximativ 6 km distanță față de intrarea în traseul ce se îndreaptă spre Groapa Ruginoasă.
Noi am coborât din pasul Vârtop înspre Ștei și am oprit în punctul în care am zărit indicatorul cu marcajul cruce roșie.

Foto 1. Paparazzi

Pentru că din soșea și până la intrarea în traseul propriu zis nu se fac decât vreo 3-4 minute ne-am echipat corespunzător încă de la mașină.
Traseele de via ferrata sunt trasee echipate cu cabluri, scări și poduri metalice și oferă oamenilor care nu cațără posibilitatea de a ajunge în locuri, în care în caz contrar ar fi nevoie de cunoștiinte și echipament specific cățărării.
Echipamentul necesar parcurgerii traseelor de via ferrata constă în cască, ham de alpinism prevăzut cu două lonje de asigurare. E recomandat ca cele două lonje să aibă carabiniere speciale pentru via ferrata.

 Foto 2. La intrare în traseu

 Foto 3. Și acum în sus: către cer happy

De la soșea intrăm pe marcajul turistic cruce roșie pentru câțiva zeci de metri, iar apoi pentru că acesta o ia înspre stânga (vest) urmăm poteca bine bătută care ne conduce la baza peretelui.
Începutul traseului de via ferrata e marcat prin prezența unei table ce ne semnalează acest lucru și deja putem vedea scările metalice ce caracterizează un astfel de traseu.

 Foto 4. Bucurie și pădure colorată în spate

 Foto 5. Pasaj de traversare pe trepte metalice

 Foto 6. Pas cu pas...

După o scurtă porțiune pe orizontală ajungem la primul pasaj vertical unde urcăm ca pe o scarăm, mutând lonjele care ne asigură.

 Foto 7. ajungem la o nouă urcare pe verticală

 Foto 8. ...la capătul căreia intrăm pe Creasta Frumoasă

 Foto 9. Pe porțiunea îngustă a Crestei Frumoase 

 Foto 10. Dincolo de soșeaua e culmea principală a munților Bihor

Pas cu pas câsțigăm altitudine și o frumoasă panoramă se deschide atât spre șoseaua care e sub noi cât și spre culmea principală a munților Bihor.
Următoarea secțiune a traseului ne propune parcurgerea unei creste îngustuțe, dar priveliștea spre zările din jur rămâne la fel de frumoasă. La capătul ei descățărăm câțiva metri și putem identifica poteca abruptă care se desprinde spre sud. Aceasta poate fi folosită pentru retragere.

 Foto 11.

Din șaua mică în care am ajuns în urma descățărării traseul prezintă două variante, așa cum putem vedea pe tabla din zonă. Pe varianta din dreapta - versantul nordic mai sunt 25 de metri până la sfârșitul traseului, în timp ce pe varianta din stânga - ce urmează versantul sudic mai sunt 120 de metri până  la ieșirea de pe traseul echipat.

 Foto 12. După o scurtă descățărare ajungem la bifurcația prezentă pe via ferrata

 Foto 13. Întâlnirea cu toamna...

 Foto 14. Aceeași bucurie și relaxare pentru unii tongue

 Foto 15.

Noi o alegem pe cea din urmă, mai lungă, dar și mai dificilă, deoarece prezintă două puncte cheie în care e nevoie de puțină forță și tehnică pentru a continua. Ambele pasaje se află pe ultima porțiune a traseului de via ferrata.

 Foto 16. Dinspre toamnă spre iarnă

Odată ajunși la capătul traseului continuăm pe marcajul cruce roșie, poteca mergând pe buza abruptului oferind încă câteva priveliști spre Cucurbată Mare. Direcția de înaintare e spre est și după o coborâre ceva mai accentuată prin pădure intersectăm drumul Calea Fusului (TA). La scurt timp îl părăsim, acesta îndreptându-se spre Groapa Ruginoasă, iar noi revenim la drumul național, la mașină.

 Foto 17. Priveliște de pe buza Pietrelor Negre

Foto 18. 

Alexandra de la -blogul de călătorii- a scris un articol bine documetat despre ceea ce înseamnă via ferrata. Îl puteți lectura pe viajoa.ro

Localizarea traseului de via ferrata în ansamblul Pietrele Negre (sursa aici)



Comentează folosind contul Facebook:

3 comentarii

  1. Wow! Arata super tare traseul! Abia astept sa ajung in zona sa il fac! Acum aflu prima data de el. Stii cumva cine l-a amenajat? Sunt curioasa :)
    PS. Mersi frumos pentru mentiune! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salvamont Salvaspeo Bihor l-am amenajat în anul 2014. Nu e foarte lung dar e tare frumos; merită să-l parcurgi dacă ajungi prin zonă.
      Weekend fain!

      Ștergere
    2. Foarte foarte tare! mersi mult! cu siguranta o sa imi fac drum la anu pe acolo :)

      Ștergere

Pagina de pornire