Cea de-a doua parte a vacanței a început o dată cu transferul din Gudauri în Kutaisi. Acest transfer a fost plin de emoții pentru că acum am nimerit un "crazy driver" - așa cum chiar el s-a autointitulat, dar după 4 ore am coborât teferi din mașina lui.
După acea porție de stres am avut noroc să nimerim niște gazde foarte cumsecade la casa de oaspeți din Kutaisi și, încet, încet am revenit la gânduri mai bune. Chiar dacă deja eram destul de obosiți (psihic - cel puțin) ziua nu era nici pe departe de a fi gata!
Pe lângă vizitarea orașului aveam două necunoscute despre care era nevoie să ne informăm: dacă drumul spre Mestia era deschis și apoi să ne rezolvăm un transport până acolo.
Foto 2. Colaj din Kutaisi
După cum spuneam, la guesthouseul la care am avut cazare am dat peste niște oameni tare binevoitori și astfel, aveam asigurat transportul dus-întors spre cea de-a doua zonă din Caucaz.
Svaneti e o provincie în nord-vestul Georgiei. În ciuda faptului că aici se înalță vârfuri între 3000 și 5000 de m, Svaneti reprezintă zona cea mai locuită din lanțul muntos amintit. Totodată, patru din cele zece cele mai înalte vârfuri ale Caucazului sunt localizate aici.
După noaptea petrecută în Kutaisi, cel de-al doilea oraș al Georgiei, eram pregătiți de călătoria spre Mestia, principala localitate din Svaneti.
Foto 3. Pauza pe malul lacului Jvari; pe celalalt mal se află Abkhazia - una dintre cele două zone deținute de ruși pe teritoriul Georgiei
Din câte știam nu erau probleme cu drumul (eventuale alunecări pe drum), însă chiar și așa, pentru ca cei ~230 de km să treacă mai ușor facem o oprire la palatul din Zugdidi.
Zugdidi e ultima localitate mai mare prin care am trecut, înainte să intrăm pe urcarea foarte lungă spre Mestia (100 de km! de-a lungul unei văi).
De aici încolo drumul de munte a serpuit în continuu printre cătune mici și foarte mici, cocoțate de o parte și a alta a versanților văii, iar vârfuri de peste 3000 de metri ne-au atras privirile.
Din câte am înteles drumul a fost reabilitat nu demult și astfel e deschis pe tot parcursul anului. Totuși, adeseori, acesta poate fi închis pentru scurt timp din cauza unor eventuale curgeri de zăpadă / pâmânt/rocă de pe versanți.
Noi am parcurs diștanta Kutaisi - Mestia astfel: 6 ore la dus, aproape 9 ore la întoarcere.
Vara cel mai probabil distanța poate fi acoperită într-un timp mai scurt.
Foto 4. Suntem în Mestia, la 46 km distanță față de satul Usghuli
Foto 5. Statuie în piața centrală
Foto 6. Primul turn lângă care am ajuns... (detalii despre turnurile de pe teritoriul Svaneti - aici)
Foto 7. Creste ce se ridică în orice direcție
Foto 8. Apusul primei zile în noua regiune în care am ajuns
Foto 9.
Foto 10. O parte din Mestia
Foto 11. Vârful Tetnuldi - 4858 m (cel din dreapta)
Foto 12. Zoom cu vârful Tetnuldi
Foto 13. Răsărit peste creste văzut din fereastra cazării
Foto 14. Pe ulița principală în Mestia
Timpul a zburat și era cazul să purcedem în tură (vezi track aici). Până am ajuns la zona unde ne-am urcat pe schiuri, am trecut de ulițele înguste și abrupte și ne-am pricopsit cu 3 căței după noi.
Foto 15. Tură pe schiuri cu pornire din Mestia
Foto 16. Cei 3 căței ne-au însoțit pe tot traseul
Foto 17. Plimbare printre garduri de lemn... ce ne duc cu gândul la Apuseni
Foto 18. În curând ajungem pe platou
Foto 20. Maximul de vizibilitate pe care l-am avut în direcția vf. Ushba
Foto 21. Ta-da! cine ar fi crezut că și pe aici sunt colibe de vară?
Foto 22. La săpat de tranșee printr-un strat generos de zăpadă
Foto 23. Coborâre prin zăpadă mare
Foto 24.
Plafonul a coborât tot mai mult și, în momentul în care am ajuns pe platoul unde am reintresectat traseul spre lacurile Koruldi, ne-am întors pentru a prinde condiții cât mai decente pe coborâre. Stratul nou de zăpadă a fost mare astfel că am coborât fără nici o problemă până jos în Mestia.
Foto 25. Băieți, poză!
Fiindcă nu ar fi fost prea distractiv să urmăm poteca pe care am folosit-o pentru urcare, coborârea am făcut-o pe drumul folosit vara de cei care urcă la lacurile amintite mai sus.
Foto 26. Viraje peste valuri albe
Foto 27. Bucurie pe coborâre
Foto 28. Coborâre
Foto 29. Schiori și nelipsitele vaci lăsate libere pe uliță
Deoarece vremea a fost destul de închisă, următoarele două zile le-am dedicat schiului de pârtie și am luat la rând micuțul domeniu de la Hatsvali și mai apoi domeniul Tetnuldi.
Unul dintre șoferii care ne-a abordat în urmă cu o zi ne-a zărit și în dimineața zilei când doream să ajungem în Hatsvali, astfel că am rezolvat ușor problema transportului. Micuțul domeniu e situat la 8 kilometri distanța de Mestia și e deservit de un telescaun. Lumea nu se înghesuie spre acest loc, deși nouă ne-a plăcut foarte tare. Nu sunt prea multe locuri în care urcând cu o singură instalație poți varia atât de mult ruta pentru coborâre. Variantele sunt atât amenajate cât și neamenjate, iar mestecenii ce cresc la 2000 de m altitudine și zăpada pufoasă te pot duce ușor cu gândul la Japonia.
Foto 30. Schi de pârtie la Hatsvali
Foto 31. Mesteceni la aproape 2000 de metri
Foto 32. Turnurile caracteristice regiunii Svanetii se află în patrimoniu UNESCO
Foto 33. Un nou răsărit de la fereastra cazării
Foto 34. Dimineață cu priveliști
Foto 35.
Foto 36. Vârful Ushba - 4710 m
Foto 37.
Foto 38. Încă o poză cu turnurile care veghează zona
Fiindcă Mestia o stațiune de unde se pornește pe diverse trasee de trekking, de cățărare, spre ghețari, de asemenea are un aeroport, spital, posta, punct de informare turistica, magazine noi am intitulat-o Chamonix-ul Caucazului.
După amiaza am părăsit zona și după un drum foarte lung și cu emoții, din cauza zăpezii care căzuse în partea inferioară a văii, am ajuns cu bine în aeroportul din Kutaisi și la 3 ore distanță eram la Budapesta.
Niciun comentariu
Trimiteți un comentariu