3 1.11.17 Banda Roșie https://www.bandarosie.ro/2017/11/savurand-linistea-godeanului-1-5-iunie.html

Savurând liniștea Godeanului (1-5 iunie 2017)Traseu: V. Lăpușnicul Mic - Stâna Borăscu - Platforma Borăscu - Vf. Galbena - Vf. Micușa - Lacul Scărișoara - Șaua Mâțului - Muntele Moraru - Vf. Scărița - Vf. Gugu - saua Branu - Refugiul Gugu (Branu) - V. Lăpușnicul Mic

Anul ăsta am profitat la maxim de mini-vacanța de 5 zile de la începutul verii! Ce înseamnă la maxim? 4 nopți la cort.
Și cum nu eram convinși de puterile noastre pentru o tură atât de lungă, am ales un traseu care se poate face în 2 zile scurte de toamnă, așa cum ne-a demonstrat Alina acum câțiva ani.

Foto 1. Apus în munții Godeanu

În prima zi am trecut destul de târziu pe la bariera de după barajul Gura Apelor și am fost informați ca nu vom putea înainta cu mașina pe drumul forestier înspre valea Lăpușnicului Mic. 4 km mai târziu parcam lângă podul peste Lăpușnicul Mare, la intersecție. Drumul forestier era blocat de o alunecare de bolovani de pe un versant, în urma furtunilor violente ce avuseseră loc recent.

 Foto 2. Bolovani căzuți pe drumul forestier înspre Lăpușnicul Mic

 Foto 3. Acest indicator e cât se poate de actual!

Mergând noi agale pe drum, observăm un tăpșan înierbat la confluența dintre Lăpușnice, și luăm decizia să punem corturile. Traseul de 45 de minute de azi a fost suficient :-) N-a fost neapărat o idee proastă, căci nu trece mult timp și o ploaie scurtă de vară ne trimite în corturi la adăpost și leneveală.

Foto 4. Liber la interpretări artistice

Foto 5. Vine ploaia!

Foto 6. Am udat cortul!

Foto 7. Când ți-e foarte sete și bei cu paiul de care te ții cu patru mâini și două picioare

Foto 8. Apus pe malul lacului Gura Apelor

A doua zi am urcat pe platforma Borăscu și am campat imediat după ce-am părăsit-o, coborând puțin înspre unul din izvoarele Borăscului Mare.

Foto 9. E vremea rhododendronului!

Foto 10. Sus pe Platforma Borăscu

 Foto 11. Priveliște spre Retezat

Seara urcăm pe un vârfușor pentru spectacolul apusului, și spectacol am avut!

Foto 12. Un unghi larg

Foto 13. Show

 Foto 14. Retezatul fumegă

Foto 15. Plimbare pe creste, mult după apus...

A treia zi ne-am continuat drumul, într-o zi cu vreme capricioasă. Ceața ne-a învăluit din zona vârfului Galbena și a ținut-o în reprize până după-amiaza.

Foto 16. Pe tăpșan

 Foto 17. Vine ceața!

De pe Micușa n-am văzut chiar nimic, pe la lacul Scărișoara am văzut puțin lacul, prin șaua Mâțului iar n-am mai văzut nimic și ploaia ne-a ratat la mustață. Trecem de vf. Moraru, iar după vf. Scărița hotărâm să punem corturile.

Foto 18. Corturi amenințate cu ploaia

Foto 19. Lumini și umbre

Avem apă cam la limită, așa că pentru gătit (fiert paste și orez) topim niște zăpadă dintr-un petec ce-a supraviețuit în creastă. Totuși, după masă căutăm un izvor aproape și-l găsim, pe o potecă ciobănească, izvorul Morarului, la 5 minute spre sud-vest din această șa de sub vf. Scărița.

Foto 20. Munții Țarcu la apus

Foto 21. Liniște și pace

Foto 22. Tot felul de straturi... și-o cireașă

A patra zi urcăm vf. Gugu care ne întâmpină încețoșat parțial, dar ceața se risipește și ziua va fi una cu vreme bună.

Foto 23. Priveliștea la răsărit

 Foto 24. Începem urcușul spre Gugu

Continuăm spre Nord, iar din șaua Branu coborâm direct la refugiul Gugu, de unde ținem poteca spre valea Lăpușnicului Mic. Urmează o ultimă seară pe malul lacului, în același loc ca în prima zi.

Foto 25. Floricele pe câmpiile din zona vârfului Branu

Foto 26. Începem coborârea spre refugiu

În a cincea zi avem din nou doar 45 de minute de traseu. În zona cu căderile de pietre constatăm că între timp un grup de ciobani și de drumeți au degajat mare parte din bolovanii de pe drum, deci drumul a devenit practicabil cu autoturisme.

Foto 27. Pui de alunar

Foto 28. MugurarComentează folosind contul Facebook:

3 comentarii

Pagina de pornire