0 21.6.19 Banda Roșie https://www.bandarosie.ro/2019/06/din-Tara-Dornelor-pana-pe-culmea-Suhardului.html

Din Țara Dornelor până pe culmea Suhardului (15 iunie 2019)



Traseu: Podu Coșna - Valea Bancului - PR - culme BA - vf. Fărăoane - vf. Iacob - Dealu Floreni

În acest an am început sezonul de pedalat mai târziu ca de obicei, iar tura de față reprezintă prima din acest an. Cu ocazia weekendului prelungit am fugit spre Țara Dornelor în ideea de a lăsa în urmă canicula care ne chinuia de câteva zile, dar totodată și din dorința de a ajunge în locuri noi. Am stabilit base camp-ul în campingul din orașul Vatra Dornei, un camping chiar decent și în prima zi am pornit pe primul traseu pe care-l aveam în plan. E bine de știut că în cadrul destinației ecoturistice Țara Dornelor există mai multe trasee de cicloturism, marcate corespunzător pe toată lungimea lor. Lista acestora poate fi consultată aici .


Drum făcut special parcă pentru pedalat


Traseul nostru a început în localitatea Coșna și însoțiți de ceața care era prezentă în depresiunea Dornelor am cotit-o spre Valea Bancului. O parte din drum este din plăci de beton, iar apoi acesta se transformă în drum forestier.

O căsuță tare pitorească mai sus de Valea Bancului

Ieșiti de pe vale urcăm spre culmea principală


Încă puțin și ajungem la golul alpin


Pastoral 

Gardul de lemn care se întinde kilometri buni de-a lungul culmii principale

Urcarea e ciclabilă însă, pentru că suntem la început de sezon, picioarele noastre se resimt. Când pe bicicletă, când pe lângă ea ajungem în culmea principală a munților Suhard și totodată în golul alpin. Vântul care adie, dar și vremea bună ne îndeamnă la o pauză mai lungă înainte de a continua pe traseu.

Cam așa arată o bună parte din masivul Suhard

Din Suhard până-n Călimani



Drum spre cer

Drum de culme pe sub vârful Fărăoane

Într-o parte se întinde Țara Dornelor, flancată de culmile munților Călimani, în cealaltă valea Bistriței  Aurii și puțin din satul Cioncănești, Obcinele Bucovinei și nu în ultimul rând Giumalăul și Rarăul. Traseul nostru se continuă pe drumul de culme, puțin pe sub vârful Fărăoane, printr-un câmp imens de afiniș. Cred că pe o lună și ceva va fi nebunie pe aici.. Mici sus-josuri ne conduc spre primul punct în care fotogenicul vârf Oușoru ni se arată, iar apoi o vreme pedalăm tot înspre el. 

Inconfundabilul Oușoru!


Foarte puțin din Rodnei: vârful Roșu, Ineul și piciorul Pleșcuța

Încă o privire spre Rodnei


În zona vârfului Iacob

Deasupra depresiunii Dornelor


La un moment dat, câinii de la o stână amplasată tocmai pe traseul turistic ne întâmpină nu prea prietenos, și după ce ciobanii sar la ei suntem invitați o pauză de mâncat urdă. După pauza la stână mai continuăm doar puțin pe culmea principală a Suhardului, iar apoi cotim dreapta pe o culme ce ne duce undeva deasupra satului Dealul Floreni. Pe măsură ce coborâm soarele arde tot mai tare și nici măcar viteza coborârii nu ajută prea mult.
Următoarea zi am mai încercat o dată să fugim din calea caniculei. Rămâneți pe aproape ca să vedeți dacă ne-a ieșit..

Hmm.. gard și o stână fix în traseu

Pauză la stână



O parte din Țara Dornelor 

La vale cu noi!

Tot coborâre până-n Dealu Floreni



Comentează folosind contul Facebook:

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Pagina de pornire