1 29.8.19 Banda Roșie https://www.bandarosie.ro/2019/08/Fagaras-drumetie-pe-varfurile-Boia-Grohotisului-Ciortea-Vest-si-Ciortea-Est.html

Făgăraș- drumeție pe vârfurile: Boia, Grohoțisului, Ciortea Vest și Ciortea Est (10-11 august 2019)



Traseu: cabana Bârcaciu - CR - muchia Scărișoara - șaua Gârvoba - CR - sub vârful Ciortea Est - nemarcat vârful Boia - valea Grohotișul - vârful Ciortea Vest- vârful Ciortea Est - CR - șaua Gârbova - BR - lacul Avrig - PA - cabana Bârcaciu

Atenție! zona cuprinsă între vârfurile Boia, Grohoțisului, Ciortea Vest și Ciortea Est este nemarcată și are atât pasaje de cățărare elementară grad 1A-1B cât și de descățarare!

Vineri seara am ajuns la cabana Bârcaciu, iar sâmbătă înainte ca soarele să ajungă la cabană am pornit spre creastă. Poteca ce urcă pe piciorul Bârcaciului e plină de tufe cu afine coapte, așa că ne-am vitaminizat puțin. Soarele ne-a luat în primire imediat ce am ieșit pe platou și, la scurt timp, am putut urmări o parte din traseul pe care-l vom parcurge. În două ore de la plecare am ajuns în șaua Gârbovei, iar de acolo tot în sus spre Ciortea Est.

Vârful Boia văzut din apropierea vârfului Grohotișului

Micuțul vârf Gârbova, Boia și Ciortea Est respectiv Ciortea Vest

Oglindă cu vârful Scara

Pe poteca ce ocolește vârful Scara pe versant vestic și continuă spre șaua Gârbova Vest

Drumeți la sfat în creasta principală

Fața nord-estică a vârfului Boia, cea pe care am urcat spre vârf

Înainte de a atinge vârful am luat-o spre stânga, sud, pentru a atinge șaua dintre Ciortea Est și vârful Boia. Un scurt moment de respiro în această șa iar apoi am intrat pe fața nord-est a vârfului, căci traseul direct spre sud ar presupune parcurgerea unei rute clasice de alpinisim. Pe fața nord-estică am putut avansa, cu grijă, când pe tăpșane cu iarbă, când pe stâncă, oricum cu multă atenție, căci nu e loc de vreo greseală pe acolo. La un moment dat am zărit o brână cu o potecă vizibilă astfel că o parte dintre noi am luat-o spre ea. Această ne-a scos pe piciorul estic al vârfului de unde urcarea spre vârf devine una clasică.

Valea adâncă și largă a Topologului

În șaua mică dintre Ciortea Est și Boia

Privirea spre Ciortea Est

Zidul de piatră Ciortea Vest-Ciortea Est

Scrutând zările din balcon

Urcare pe piciorul estic al vârfului Boia

De pe vârful Boia-2431 m spre zidul de piatră Ciortea

Ieșiți pe vârf am luat o pauză pentru a ne bucura de peisaj și priveliștea care tocmai ni s-a înfățișat. De aici se văd ambele vârfuri Ciortea, cât și creasta dintre ele, valea adâncă a Grohotișului, piciorul sudic cu vârful Mâzgavu..

De pe Boia spre sud

Vârful Scara și Gârbova văzute de pe Boia

Până acolo coborâm?!

Curând am luat-o din loc coborând de pe vârful Boia spre sud, pe piciorul înierbat și domol, căutând cu privirea un loc de unde să începem coborârea spre valea Grohotișului. Coborârea până în vale a fost constituită dintr-o succesiune cu pante înierbate și abrupte, iar partea finală dintr-un un vâlcel cu praguri stâncoase. 

Coborâre în valea Grohotișului

În pauză de pe valea Grohotișului am fost înconjurați din trei direcții de pereți de stâncă

Jos, în vale eram înconjurați din trei direcții de pereți stâncoși, însă drumul nostru a continuat în ușoară coborâre, pe o traversare spre vest.

Vârful Boia văzut din vale

Pași mărunți printre martorii eroziunii

Pârâiaș la obârșia văii Grohotișului

Fundal cu vârful Piatra Tăiată și Budislavu

 Din fundul văii am început o urcare lungă spre creastă, o parte dintre noi au ales o rută directă spre vârful Grohotișul, alții spre vârful Piatra Tăiată. Soarele era puternic, dar e bine că ne-am putut reface proviziile de apă într-unul dintre izvoarele obârșiei văii Grohotișului. Sus, în creastă am pus de o pauză mai lungă interval în care am auzit câteva tunete.. sperăm să nu vină vreo ploaie căci, urma porțiunea cea mai interesantă a turei.
Ne aflam cu câțiva metri sub vârful Grohotișul așă că atunci când ne-am pus în mișcare am mai urcat puțin.

Pauză înainte de vârful Grohotișului

De pe vârful Grohotișului spre lama de piatră a vârfurilor Ciortea

Fața vestică a vârfului Boia și zări cu Negoiu, Călțun și Lespezi

De acolo a urmat o secțiune cu pași de descățărare pentru a putea ajunge în șaua aflată între vârful Grohotișul și vârful Ciortea Vest. Urcarea următoare a început să arate mai rezonabil acum că ne-am mai apropiat puțin de primul vârf Ciortea. Vârful Boia s-a văzut tot mai frumos de aici, iar curând lacul Avrig ni s-a arătat și el.

Coborâre de pe vârful Grohotișului

Coborârea accidentată de la cei 2395 m ai Grohotișului

Urcare spre Ciortea Vest

Creasta ondulată ce a rămas în urma noastră

Fotogenicul lac Avrig văzut de pe Ciortea Vest

Momâia de pe Ciortea Vest - 2427 m

Mici porțiuni plate între cele două vârfuri Ciortea

 Porțiunea dintre cele doua vârfuri Ciortea e o creastă nemarcată care se desfășoară aproape integral pe stâncă. Pe urcarea spre Ciortea Est există câțiva pași la aderență, așa ca ideal e ca stânca să fie uscată. Lacul Avrig se vede incredibil de frumos de aici..

Lume de piatră

Încă puțin și am ajuns pe Ciortea Est

Alt unghi, același lac Avrig


Coborârea de pe Ciortea Est spre șaua Gâvobei se desfășoară pe marcajul cruce roșie, iar în continuarea acestuia noi am luat-o spre lacul Avrig, pe bandă roșie. După un scurt popas pe malul lacului am pornit voinicește pe coborârea lungă spre cabana Bârcaciu, de unde am prins apusului soarelui.

De pe Ciortea Est spre Scara

Vizor printre nori

Valea Avrigului văzută din creasta principală

Pe poteca serpuitoare care coboară la lacul Avrig

Tot la vale...

Creasta zimțată a micuțului vârf Gârbova - 2188 m

Apus de la cabana Bârcaciu

A doua zi am revenit pe piciorul Bârcaciului urcând pe CG, iar de pe muchia Scărișoara am coborât spre căldarea Puha. Încet și fără grabă am urcat până în creasta principală, iar de acolo am revenit în căldarea Puha, am părăsit marcajul și am luat-o pe nemarcate spre intersecția cu poteca de legătură dintre Bârcaciu și cabana Negoiu. Nu am sărit peste pauzele de mâncat afine, iar la prânz eram la Bârcaciu, de unde am continuat spre Poiana Neamțului.



Comentează folosind contul Facebook:

Un comentariu

  1. Frumoase poze, minunate locuri! Pentru un octombrie sau noiembrie, visez la o tura prin mirificul Ciortei.

    RăspundețiȘtergere

Pagina de pornire