0 12.11.20 Banda Roșie https://www.bandarosie.ro/2020/11/MTB-muntii-Trascau-circuit-cu-pornire-din-Salciua-de-Sus.html

Trascău: cu bicicletele pe un circuit cu pornire din Sălciua de Sus (7 noiembrie 2020)Traseu: Sălciua de Sus - Valea Largă - dealul Ponorului - Vale în Jos - DJ 107I - Valea Poienii - Sălciua de Sus

Pentru weekendul ce tocmai a trecut am ales meleagurile munților Trascău pentru două zile în șeile bicicletelor. Prima zi am pedalat în compania mai multor colegi de club, pe un traseu oarecum similar cu unul parcurs în urmă cu 10 ani... 
La scurt timp după pornirea din satul Sălciua de Sus am tot admirat culorile pe care foioasele încă le păstrează, am dat bună ziua sătenilor pe care i-am întâlnit, iar în suficiente zone am pedalat agale fiind surpriși de noroiul destul de consistent.
Dacă pe prima urcare a zilei soarele a fost destul de timid cu noi de îndată ce am ajuns deasupra micuțul sat Vale în Jos, s-a arătat tot mai des făcând astfel zările și mai fotogenice. Aici, din spusele unei sătence ar mai fi 60 de oameni. Chiar dacă inițial numărul mi s-a părut cam mare am văzut activitate în multe gospodării. 
De acolo am pedalat tot în sus, de-a lungul văii Ponorului până în drumul principal Aiud-Râmeț-Mogoș loc în care am făcut stânga iar, la scurt timp, am mai făcut o dată stânga spre Valea Poienii.
Cu toate că drumul a fost pietruit și arată total diferit față de acum aproximativ 10 ani, în multe case nu mai e nimeni. Bătrânii se duc ușor, copii nici vorbă să mai fie, cu toate că prezența fostei școli e o mărturie a vremurilor de alta dată cu copii ce animau satul, clăci, hore... Clădirea vechii școli încă există atât aici cât și-n Vale în Jos, ori Valea Largă.
Revenind la traseul nostru o dată ce am ajuns în punctul de belvedere aflat deasupra cătunului Sub Piatră am poposit puțin pentru a ne mai bucura puțin de soare blând al după amiezei și nu în ultimul rând de abruptul Bedeleului, culorile pădurii și culmile domoale cu pâlcuri de mesteceni. 
Circuitul l-am încheiat după o coborâre rapidă la mașini, iar pentru că am vrut să profităm și de vremea bună ce era anunțată pentru duminică am reveni în Trascău, tot pe două roți. 
Despre traseu în următorul episod.

Biciciliști în peisaj de toamnă

Deasupra văii Arieșului și satului Sălciua de Sus


Noi încă în umbră, văcuțele în soare

Tot mai sus față de cursul Arișeului

În drum spre Valea Largă, iar Bedelul începe să se arate 

Spre Dealul Caselor

Hai soare, hai!

Pedalare printre mesteceni în straie de sărbătoare


Către dealul Ponorului

Drum fain, numa bun de biciclit

Abrupul Bedeleului ne mai fură câteva priviri

Orizont cu Scărița Belioara, cheile Poșegii, Vulturese și dealuri din Gilău-Muntele Mare


Coborâre spre Vale în Jos

Sub povara anilorTot la vale

Car cu boi și transportul căpițelor din deal în preajma gospodăriei


Muzeu în aer liber


Spre După Deal, cheile Geogelului și un colț din cheile Râmețului

Coborâre rapidă în Brădești A fost cândva o școala - cătun Valea Poienii

O căsuța veche cu acoperiș de paie


Singura gospodărie locuită din Valea Poienii (în direcția Dumești)

Culori tot mai blânde și grade tot mai puține...

Comentează folosind contul Facebook:

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Pagina de pornire