1 30.10.21 Banda Roșie https://www.bandarosie.ro/2021/10/cazanele-dunarii-drumetie-ciucaru-mare-si-caiac.html

Cazanele Dunării: drumeție ușoară pe Ciucăru Mare, după o zi în barcă (10 septembrie 2021)



Traseu drumeție: Primăria Dubova/Terasa Ciucăr - vf. Ciucăru Mare, marcaj triunghi galben, circuit de cca 5 km cu cca 300 m diferență de nivel în urcare, presărat cu nenumărate puncte de belvedere. Traseul se parcurge în aproximativ 2 ore. (Track GPS - aici, dar traseul e destul de clar și bine marcat)

Foto 1. Belvedere spre Golful Dubova și Cazanele Mici


Circuitul Ciucărului Mare este un traseu ușor, recomandat tuturor celor care nu se feresc de puțină mișcare în concediul ”de odihnă”. 


Traseul începe de pe DN57, la ieșirea din Dubova înspre Moldova Veche. Pe partea stângă a drumului se găsește Terasa Ciucăr, și se pot observa indicatoarele turistice cu marcajul triunghi galben.
Chiar prima parte a traseului (și, de asemenea, și ultima) este destul de abruptă, dar are numai 500 m, iar bețele de drumeție ajută, mai ales la coborâre. În rest, traseul e o plimbare în parc.


Foto 2. Traseul începe de lângă o terasă... pentru cei care rezistă tentației :-) 
 
Foto 3. Belvedere spre Cazanele Mari

Foto 4. Cu caiacele la vale pe Dunăre

Foto 5. Trece barja prin Cazanele Mici

Foto 6. Harta traseului

Drumeția asta a fost perfectă pentru noi, a picat la fix după o zi de șezut în caiac.

Traseu caiac: Golful Mraconia - Chipul lui Decebal - Cazanele Mici - Golful Dubova - Cazanele Mari - Grota Veterani - Peștera Ponicova (și retur)

Foto 7. Chipul lui Decebal din golful Mraconia

Fiind cazați la una din pensiunile din Golful Mraconia, ”dis de dimineață” am umflat barca și ne-am lansat la apă chiar de pe pontonul pensiunii.
Porțiunea de padelat prin golful Mraconia a fost relaxantă: apă lină, stătătoare, fără vânt și fără bărci.
Însă la ieșirea din golf, ne-au întâmpinat aceste adversități. Totuși, curentul a fost acceptabil, deși vâsleam contra lui, iar vântul și valurile au fost și ele moderate.
Absolut cel mai neplăcut aspect au rămas valurile create de ceilalți participanți la trafic, parcă într-un concurs de grabă și nesimțire. Am ”tăiat” zeci de valuri, în încercarea de a nu ne răsturna, ceea ce am reușit cu succes.
Preponderent, bărcile și șalupele motorizate care zbârnâie în jurul nostru sunt de închiriat pentru plimbări turistice, iar barcagiii se grăbeau să ducă cât mai mulți turiști într-o zi.

Am neglijat să anunțăm Poliția de Frontieră despre intenția noastră de plimbare aproape de graniță, după cum foarte bine știm că ar fi trebuit, doar am mai drumețit pe graniță cu Dinu Mititeanu, dar atunci s-a ocupat dumnealui. Dar fiindcă nu ne-a ieșit în cale o filială de-a lor, am lăsat-o așa, ne-am bazat pe forfota din zonă. Atâta că noi ieșeam cam prea tare în evidență, nemotorizați. La prima trecere în patrulare, prin Cazanele Mici, Poliția ne-a ignorat, dar când ne-au revăzut în Cazanele Mari, au oprit lângă noi să ne întrebe de sănătate. Discuția a fost foarte amicală, ne-au legitimat verbal (deși aveam la noi buletinele) și doar ni s-a adus la cunoștință că ar fi trebuit să ne anunțăm intenția la sediul Poliției de Frontieră din Orșova.

La grota Veterani era aglomerație, bărcile își lăsau turiștii la ponton și așteptau în larg să-și încheie vizita, ca să nu blocheze micul ponton. Ca să nu ne chinuim cu debarcatul, am decis să nu mai oprim.
La peștera Ponicova, am prins un moment fără alți turiști, dar nu am debarcat, doar am intrat cu barca puțin în interior, nu foarte adânc, ca să nu lovim caiacul de marginile stâncoase ascuțite.

Foto 8. Stăm cuminți să ne așteptăm rândul la peștera Ponicova

Foto 9. Peștera Ponicova (intrarea)

Întoarcerea a fost mai plăcută: acum mergeam în sensul curentului, iar bărcile turistice s-au mai potolit. 

Foto 10. Relaxare în Cazanele Mari
 
Foto 11. Traseu cu caiacul prin Cazanele Dunării



Comentează folosind contul Facebook:

Un comentariu

Pagina de pornire