2 2.1.24 Banda Roșie https://www.bandarosie.ro/2024/01/Rodnei-circuit-.html

Rodnei: răsărit de poveste într-un circuit cu pornire din valea Anieșului Mare (28-29 decembrie 2023)



 Traseu: Între Anieșe - Între Izvoare - izvorul Galațului - șaua Gărgălău - vf. Gărgălău - vf. Clăii - vf. La Cepi - vf Omului - șaua Corongiș - stâna Smida -  izvorul Galațului - Între Anieșe

Ideea turei a pornit de la una mai veche și încercată de altfel la început de decembrie 2021 (în altă formulă), când din cauza zăpezii mari și a înaintării greoaie, ne-am "cazat" forțat în "stațiunea Corongiș".
Acum, toți trei (Vlad, Marius și cu mine), ne-am înarmat cu rachete de zăpadă și, fără dubii, acestea au fost elementul care ne-a ajutat să parcurgem întreg circuitul.

Încremenire

Dimineata pe valea Anieșului am avut surpriza să nu putem urca cu mașina mai sus de Între Anieșe astfel că vrând, nevrând, am adăugat câte 5 km în fiecare zi.

Din Între Izvoare ne-am urcat pe rachete și după niște ore de muncă am ajuns în cotloanele izvorului Cepurilor unde, în sfârșit, am ieșit și noi în soare. Era ora prânzului așa că numai bine am pus de o  pauză, făcându-ne totodată curaj pentru urcarea abruptă care urma. La soare situația s-a modificat și am dat de zăpadă moale, dar totuşi de așteptat fiind pe sud. Ce bine că nu a durat prea mult acest segment!

Valuri în urma zilelor calde

Urcare spre șaua Gărgălău dintre valea Anieșului

Apoi terenul pe care am înaintat s-a schimbat, panta transformându-se în una prelungă și ascendentă spre șaua Gărgălău, în timp ce consistența zăpezii ne-a permis să avansăm cu mai puțin efort.
Nefiind prea frig și știind că urmează multe ore de întuneric, la apus am mișunat pe afară. 

Suprapuneri domoale

Apus la altitudine


Corongișul

           Din creasta principală spre vest

Jumi, juma

Fiindcă prognoza era destul de incertă pentru a doua zi am pornit la drum înainte de ora 7, pe întuneric, însă vegheați de luna aproape plină. Inițial am avut parte de mici adieri ale vântului doar că, tot urcând spre Gărgălău, acestea s-au transformat în rafale destul de serioase şi deranjante.
Nu am dubii că a fost cel mai lung și spectaculos răsărit pe care l-am prins de când umblu pe munte. Cu siguranță dacă vântul care ne tot împingea dintr-o parte nu era prezent am fi rămas o vreme bună la admirat spectacolul. Tot din cauza lui a fost destul de dificil de pozat, drept urmare majoritatea pozelor sunt făcute cu telefonul.

Paleta de culori și frecvența cu care se schimba ceva către est au fost efectiv ca un magnet care m-au  îndemnat să privesc mult înspre Ineu.

A doua dimineață pornim înainte să se lumineze și ne bucurăm să fim călăuziți de lumina lunii aproape pline (foto Vlad)

Siluete (foto Vlad)

Pregătiri spre răsărit


Din cauza vântului destul de înverșunat nu am zăbovit

Toate privirile în direcția vârfului Ineu

Călătorul (foto Vlad)

Flori de gheață

Clocot în vale, clocot pe cer

Prima geană de lumină


Capre și vârfului Omului


Călimanii dincolo de marea de nori

Ineul cu soarele în ceafă

Clocot rozaliu și spre vest

Aliniate


Numai zâmbet după așa momente

Am continuat să urmăm creasta spre vârfului Omului și la un moment dat am constatat că nu am fost singurii matinali. Un grup de capre negre erau deja în creastă probabil căutând zone dezgolite de zăpadă pentru a-și procura micul dejun. Ulterior le-am tot văzut fiind tot timpul în fața noastră.


Pe Coasta Tăului cu picioare sudice pe fundal

De pe vârful Omului am părăsit creasta principală și am luat-o spre sud, spre șaua Corongiș. Și pe acest segment am înaintat cu atenție și tot la colțari și piolet. Când zăpada a început să se rupă la fiecare pas am trecut la rachete și am cotit-o dreapta, în versantul vestic al Coastei Tăului.
Până la liziera pădurii, privirile noastre s-au mai îndreptat spre creasta ori spre Corongiș care a rămas în urmă, iar apoi o vreme am coborât pe drumul ce ne-a purtat spre urmele noastre făcute cu o zi în urmă.
Drumul spre mașină a însumat încă 8 kilometri; un fel de marș: o parte pe rachete, o parte fără ele, dar la sfârșit de traseu am fost bucuroși că am reușit să ducem la bun sfârșit circuitul pregătit, totodată fiind martori la răsăritul de poveste.


Față-n față cu Corongișul

De-a v-ați ascunselea



Corongișul fumegând

Printre puținele gospodării încă locuite în partea superioară a văii Anieșului



Comentează folosind contul Facebook:

2 comentarii

Pagina de pornire