0 12.12.13 Banda Roșie https://www.bandarosie.ro/2013/12/catune-din-muntii-gilaului-2-noiembrie.html

Cătune din munții Gilăului (2 noiembrie 2013)



Şirul turelor de toamnă continuă cu o nouă plimbare de o zi prin cătune din munţii Gilăului. Dimineaţa pornim în trupă destul de numeroasă din oraş către comuna Măguri-Răcătău, satul Răcătau- valea Someşului Rece.


Foto 1.  Troița dintre Oțelești și Bucșești

De jos din sat pornim perpedes pe uliţă, printre gospodării. Curând avem să descoperim că suntem pe o porţiune a traselui de 80 km al maratonului Gilău. Drumul de pământ şi pietre se transformă în drum înierbat  şi rămâne pe partea stângă a pârâului Hânca Mare.
La un moment dar urcăm pieptiş pe o pantă excelentă pentru câteva coborâri pe skiuri. O inspectez atent şi o pun bine pentru când o să vină zăpada prin zonă.
În cele ce urmează continuăm pe o potecă prin pădure care undeva sub cătunul Balta ne scoate într-un drum.

Foto 2. Pașind prin Bulitani

Foto 3. Un cătun foarte mic: Bulitani

Foto 4. Mestecenii, fani ai toamnei colorate

Tot la pas şi printre poveşti ajungem în culmea ce se ridică între valea Ierii şi valea Someşului Rece, ocolim prin partea estică vârful Chicera lui Matei şi înaintâm spre sud încep să se arate case din cătunul Oţeleşti.


 Foto 5. Prin Balta

Coborâm spre ele, iar apoi urcăm spre o şa de unde avem privelişte şi spre Bucşeşti.
Rememorăm pas cu pas urcarea făcută pe skiuri acum două ieri, în miez de noapte, pentru a ne apropia de traseul pe care îl aveam de parcurs.


Foto 6. Oțeleștiul

 Foto 7. Coborâm spre Bucsești

După pauza de masă o luăm uşor spre cătunele Bucşeşti şi Ghermăneşti ambele aminte încă de case locuite şi copii, dovadă stând noua şcoală din buza dealului.


Foto 8. Ulița prin Bucșești

Înainte de lăsarea întunericului ajungem la maşini şi închiem circuitul ce ne purtat paşii prin Răcătău- Bulitani- Balta- Oţeleşti-Buşeşti-Ghermăneşti-Răcătău.


Comentează folosind contul Facebook:

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Pagina de pornire