0 26.7.15 Banda Roșie https://www.bandarosie.ro/2015/07/La-Vulturese-circuit-Ocolis-valea-Craca-Muntele-Mare.html

La Vulturese în Muntele Mare - circuitul văii Craca (25 aprilie 2015)



Traseu: Ocoliș - valea Craca - Vulturese - Cheile Poșegii - dl. Mesteacănului - valea Craca - Ocoliș (track GPS aici), traseu dificil, nemarcat!

Atenție:
1. Urcușul în creastă din valea Craca nu are potecă și e abrupt, prin pădure.
2. După traversarea izvorului Craca din culme, urmează o porțiune cu doborâturi. Nu am găsit variantă de ocolire, am urcat direct printre doborâturi această porțiune de 200m liniari. Este posibil să existe o potecă pe versantul vestic (prin dreapta, în sensul în care am parcurs noi traseul)
UPDATE septembrie 2016: Într-adevăr, există o potecă pe versantul vestic, am re-parcurs circuitul în sens invers și e mult mai clară poteca. Acum există și marcaj pe această porțiune.

Foto 1. Scărița-Belioara, priveliște de pe Vulturese

Într-o sâmbătă din luna aprilie am revenit pe valea Craca, pe o vreme puțin instabilă. Mai fusesem în 2011 (vezi aici) și știam că e o zonă sălbatică și foarte frumoasă.

Foto 2. Un măcăleandru ne încântă auzul cu cântecul său

Foto 3. E primăvară, copacii au înflorit

Foto 4. O pitulice sare din creangă-n creangă

De această dată am parcurs traseul în sens invers acelor de ceas și am înaintat ceva mai mult pe vale cu mașina mică, drumul fiind parțial reabilitat până după ultimele case din Ocoliș. Am urmat drumul forestier până când acesta părăsește valea Craca, apoi am continuat pe firul văii până într-o poiană de pe vale. Am decis să urcăm prin pădure pe un fel de potecă pe versantul stâng al văii până în culme.

Foto 5. Urcușul e greu, dar avem un spectator care ne încurajează

Foto 6. O ciocănitoare ne ajută cu cadența

Ploaia ne-a ocolit milimetric, norii s-au descărcat doar la Bedeleu și în valea Arieșului. Apoi cerul s-a înseninat, oferindu-ne o frumoasă panoramă spre Scărița-Belioara.

Foto 7. Plouă pe valea Arieșului

Foto 8. Alt măcăleandru

Am urcat apoi spre vârful Vultureselor printre doborâturi și am admirat de sus cheile Poșegii. Îndreptându-ne spre dealul Mesteacănului, ne-am reîntâlnit cu drumul pe care îl părăsisem la urcare, revenind astfel la mașină.

Foto 9. De ce n-are gușterul coadă? :-)



Comentează folosind contul Facebook:

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Pagina de pornire