2 19.4.17 Banda Roșie https://www.bandarosie.ro/2017/04/vacanta-in-Georgia-schi-in-Gudauri-si-vizita-la-poalele-varfului-Kazbek.html

Vacanță în Georgia - schi în Gudauri și vizită la poalele vârfului Kazbek (6-11 februarie 2017)



În luna februarie am schimbat obiceiul ultimilor ierni și n-am mai mers în Alpi ori Dolomiți. În schimb, am optat pentru o nouă destinație care nu e în vest, ci în estul bătrânului continent. Vacanța noastră se anunța inedită din toate punctele de vedere, pentru că nici unul dintre noi nu a mai fost anterior înspre est.
Biletele de avion le-am achiziționat cu ceva vreme înainte de data plecării și am ales ruta: Budapesta - Kutaisi (Georgia). 
Apoi treptat ne-am informat și am planificat intervalul pe care urma să-l petrecem în Georgia.
Pentru că am avut la dispoziție aproape două săptămâni speram să ajungem în două zone ale munților Caucaz.
Dar acum să revenim la momentul zborului... după 3 ore de stat în aer am aterizat în micuțul aeroport al orașului Kutaisi, în partea de vest a țării.


Foto 1. Schi matinal în Gudauri

Foto 2. Priveliște din parcul Mtatsminda - Tbilisi spre lanțul munților Caucaz

Aici am fost așteptați de un șofer al agenției Tkemali Tour (agenție cu care am luat legătura de acasă) și după 4 ore eram deja tocmai în capitala țării. Cele 4 ore au trecut repede, însă până la apariția luminii nu prea am reușit să vedem prea multe din zona pe care o tranzitam.
Georgia nu e o țară prea mare și nici prea populată (având aproape 4 milioane de locuitori, din care 1.5 locuiesc în capitală), însă e o țară care are atât litoral cât și munți.
Primul șofer cu care am interacționat nu a știut decât 2-3 cuvinte în engleză, însă totul a decurs bine și la scurt timp după ce am ajuns la hotelul unde am avut cazare în prima seară, am ieșit pe străzile din Tbilisi.
Orașul e un turistic în ciuda faptului că Georgia a resimțit influența rușilor și după destrămarea URSS-ului. Prin urmare am luat la rând principalele obiective turistice, am gustat din câteva mâncăruri tradiționale și nu în ultimul rând am călătorit cu transportul în comun la o oră de vârf.
Vremea de primăvară ne-a îndemnat să profităm la maximum de prima zi și am revenit la cazare abia pe întuneric. 

Foto 3. Două imagini din capitală, vârful Kazbek văzut din Tblisi și khachapuri - una dintre mâncărurile specifice Georgiei

Foto 4. O parte din munții Caucaz

În cea de-a doua dimineață un nou șofer de la aceeași agenție a venit după noi și am pornit la drum spre prima zonă montană.
Înainte de a părăsi cu totul zona urbană am făcut o pauză la un supermarket pentru a ne lua provizii pentru următoarele 4 zile. Șoferul de acum a fost foarte carismatic, vorbitor de engleză și pe lângă toate discuțiile pe care le-am avut, dialoguri din care am aflat multe despre stilul de viață și cultura georgienilor, știa să facă turism. 


Foto 5. Trei dintre elementele caracteristice țării în care am ajuns: mașini vechi, tarabe la marginea drumului și munți

Astfel am fost privilegiați de câteva opriri spontane, în care am pozat Zhinvali Reservoir, am vizitat fortăreața Ananuri sau pur și simplu am primit informații despre zonele pe care le parcurgeam.

Foto 6. Fortăreața Ananuri - aflată în patrimoniul UNESCO

Foto 7. Zhinvali Reservoir - lacul din care este alimentată capitala

După ~120 de kilometri ajungem în Gudauri, o zonă aflată nu departe de granița cu Rusia. Gudauri, cea mai mare stațiune de schi din Georgia, e situată la 1990 metri altitudine, are 57 de km de pârtii și ultima instalație ajunge la 3239 m. Stațiunea a apărut în urmă cu mai puțin de 10 ani și e în plină dezvoltare.
Imediat după ne-am luat în primire cazarea, ne-am echipat și am plecat spre pârtii, în ideea de a urca până sus. Știam că vremea urma să se strice în câteva ore...

Foto 8. Primul contact cu domeniul schiabil din Gudauri

Foto 9. Priveliștea este completată de creste înalte...

Instalațiile sunt moderne, pârtiile sunt întreținute la fel ca-n vest și întregul sistem e bine pus la punct. Să nu mai vorbim că prețul skipass-ului pentru o zi e mai mic ca la Șureanu ori Poiana Brașov.
Există numeroase variante pentru schi în afara pârtiilor sau trasee care pot fi abordate pe schiuri de tură însă e bine de știut că versanții au înclinație mare și pot prezenta adesea risc crescut în ceea ce privește avalanșele.

Foto 10. ... din toate părțile

Într-una dintre cele 4 zile petrecute în Gudauri am hotărât să facem o excursie de o zi până în satul Kazbegi (denumire folosită de turiști) / Stepantsminda - denumirea localității de unde se pleacă în tură spre vf. Kazbek.
Muntele Kazbek - 5047 m, e cel de-al treilea vârf din Georgia, respectiv cel de-al 7 vârf ca altitudine din tot lanțul munților Caucaz.
După ce am verificat de mai multe ori prognozele pentru ziua respectivă ne-am pus toate speranțele în fereastră cu vreme mai bună care era anunțată.

Foto 11. Deasupra satului Kazbegi / Stepantsminda  principalul punct de pornire spre 
vârful Kazbek - 5047 m

Foto 12. Versanți pudrați la poalele Kazbekului

Foto 13. Ferestre printre nori

Din Gudauri am avansat și mai mult spre nordul țării și în cele din urmă am ajuns la doar 30 de km de granița cu Rusia. Transportul l-am efectuat și de această dată tot cu un șofer de la Tkemali Tour și pentru că drumul a presupus atât trecerea pasului Jvari de aproape 2400 m, cât și parcurgerea unor ulițe cu zăpadă, ni s-a pus la dispoziție o mașină 4x4.

Foto 14. Ferestre printre nori

Foto 15. Plimbare la mănăstirea Gergeti - probabil cel mai cunoscut punct de belvedere
spre vârful Kazbek

Din capătul unei astfel de ulițe am pornit per pedes spre mănăstirea Gergeti.
Cele câteva ferestre ne-au permis să admirăm împrejurimile și în același timp ne-au dat speranțe că poate se va deschide și spre vârf, chiar și numai pentru câteva secunde. Muntele Kazbek nu s-a arătat de această dată, ba mai mult a început să fulguiască în timp ce eram în zona mănăstirii Gergeti. Rămânem însă cu imaginea spre vârf văzută în drum spre Tblisi și apoi cu panorama din parcul Mtatsminda - tot din capitală.

Foto 16. Cercetăm zările

Foto 17. Mănăstirea Gergeti

Foto 18. Revenim în sat printre fugi de nea

Foto 19. Peste zi vacile sunt lăsate libere pe străzile satelor și caută disperate de mâncare în orice colț

Soarele s-a arătat în penultima zi petrecută în Gudauri, zările s-au deschis și am avut parte de un strat nou de zăpadă.


Foto 20. Urcăm prin nori însă sus...

Foto 21. ... suntem întâmpinați de soare

Foto 22. De pe vârful Kudebi - 3067 m

Foto 23. Vârfuri fotogenice în toate direcțiile

Foto 24. 

Foto 25.

Foto 26. O rază a Soarelui 

Foto 27. Schi!


Foto 28. Puțin negoț la cumpărarea de churckhela

Înainte de a pleca din Gudauri, eu și Marius am făcut o tură matinală pe schiuri de tură. Zona pe care am pus ochii era chiar peste drum de cazare astfel că am izbutit să prindem răsăritul de sus. Întreaga vale și crestele din jur s-au colorat în lumina răsăritului și după ce am urcat până pe primul vârf al muntelui Chrdili am savurat coborârea până jos, la nivelul drumului.
La scurt timp am făcut transferul spre Kutaisi, unde ne-am petrecut și restul zilei..

... continuarea în episodul 2 atunci când vă voi povesti cum a fost în cea de-a doua zonă pe care am vizitat-o happy

Foto 29. Tură pe schiuri în ultima dimineață petrecută în Gudauri

Foto 30. Am fost harnici și am prins răsăritul pe schiuri

Foto 31. Primele lumini peste creste

Foto 32. Soarele răsare din spatele unul vechi turn de observare

Foto 33.

Foto 34. 

Foto 35. Urcăm până pe primul vârful al muntelui Chrdili

Foto 36.

Foto 37. O parte din Gudauri văzut de sus

Foto 38.

Foto 39. Creste și șoseaua care șerpuiește din Georgia spre Rusia

Foto 39. Bisericuța din Gudauri

Foto 40. Încă o privire asupra văii râului Aragvi

Foto 41. Zăpada bună e cireașa de pe tort...

Foto 42.

Foto 43. ... iar șederea noastră în Gudauri se termină cum nu se poate mai bine


Alte informații și impresii:
- înainte de a pleca spre Georgia eram în dubii dacă avem nevoie sau nu de pașaport, iar cu un telefon la ambasada Georgiei în România ni s-a confirmat că accesul în țară se poate face atât cu carte de identitate cât și cu pașaport. Totuși, recomand să iei pașaportul cu tine în cazul în care ai unul pentru că verificările în aeroport să meargă mai repede
- în aeroport există o singură casa de schimb valutar, însă în Kutaisi și Tbilisi vei găsi mult mai multe; acestea din urmă au prețuri mai avantajoase
- dacă ai o husă pentru schiuri suficient de mare e suficient să achiziționezi un singur bagaj sportiv pentru două persoane
- alege fără să stai pe gânduri serviciile unei agenții care efectuează transferuri pentru turiști, căci stilul de condus din Georgia s-ar putea să-ți dea ceva bătăi de cap. Totodată există foarte multe curse care efectuează transport între principalele orașe și obiective ale țării
- calitatea drumurilor lor se aseamănă cu drumurile noastre naționale (mai cu gropi, mai vălurite). Doar o porțiune de pe ruta Kutaisi - Tbilisi e în regim de autostradă însă nu prea există măsuri de siguranță.
- descarcă-ți pe telefon Google Translate cu limba georgiană s-ar putea să-ți fie util. Tinerii învață engleză în școli, oamenii care au legătură cu turismul au învățat engleză, însă cu restul te vei putea înțelege doar în georgiană. Puține persoane și de regulă mai în vârstă mai știu rusa.
- în Gudauri există un supermarket însă la capitolul fructe și legume e destul de slab aprovizionat
- ... lista va continua...



Comentează folosind contul Facebook:

2 comentarii

Pagina de pornire