10 30.9.08 Banda Roșie https://www.bandarosie.ro/2008/09/o-zi-n-cindrel-28-septembrie-2008.html

O zi în Cindrel (28 septembrie 2008)



Cum am lipsit un weekend de la munte, cum m-a prins o blestemată de viroză respiratorie, de la aerul ăsta nociv din oraş (sau, mai ales, de la cel din sala de aşteptare de la sediul CAS Cluj). Degeaba am făcut planuri pentru mers la munte de sâmbătă – TOATĂ lumea era ocupată sâmbătă, iar eu bolnav. Am hotărât atunci să facem o ieşire de o zi, într-o formaţie rarisim de mare: Alina (venită după o sâmbătă de pregătiri pentru noul an universitar), Cristina (după ce sâmbătă făcuse meditaţii pentru ca la anul să poată începe primul ei an universitar şi nu o slujbă de chelneriţă* la un local gherlean), Claudia (după o sâmbătă obositoare la o nuntă), Vlad (întors sâmbătă seara târziu dintr-o delegaţie la Timişoara, unde plecase sâmbătă dimineaţa!) şi subsemnatul (urnit din pat după o sâmbătă plină de ceaiuri fierbinţi şi Weeds).

Foto 1. Printre brazi...

Ca să apucăm să şi vedem ceva, nu să ne dăm cu telescaunul şi să mâncăm o ciorbă la risteorant, zicând c-am fost la munte, am plecat înainte de 5 AM din Cluj. Pe la 8 am ajuns în Păltiniş, judeţul Sibiu. Toată copilăria am fost bântuit de această locaţie unde mergeau în tabără copiii buni, dar iată că am ajuns şi eu în sfârşit în staţiunea de la poalele Cindrelului.

Cele doar 2 grade Celsius de afară ne înviorează rapid, aşa că nu stăm mult pe gânduri şi intrăm pe traseu. Adică încercăm să ne dăm seama pe unde se intră în traseu şi până la urmă dibuim: trecem pe sub telescaun şi mergem 200 m pe drum forestier.


Foto 2. N-aş zice pădure...

Foto 3. Cine-i responsabil cu beteala?

După 2 ore (am ceva cu cifra 2 azi...) de mers prin pădure, ajungem în şaua Bătrâna, unde suntem întâmpinaţi de o frumoasă panoramă, limitată doar de norii şi ceaţa din depărtare. Iar liniştea e perturbată doar de nişte urlete dubioase ale unui animal sălbatic din pădure: urs?

Foto 4. Înainteeee! Pe bandă roşie!

Foto 5. Urcăm?

Foto 6. Deja prea încărcat

Foto 7. Copiii şi căţelul

Foto 8. Are we there yet?

Luăm prima pauză de masă şi ne continuăm marşul spre vârful Cindrel, la început pe zăpadă de 1-2 cm, apoi din ce în ce mai mare. Cu câteva minute înainte de ultimul urcuş spre vârf, ne abatem spre est, pe marginea căldării Iezerului Mare. Totul e învăluit de ceaţă, avem parte de un mini-whiteout, deci nu vedem nimic. Ca prin minune, ceaţa se sparge şi Iezerul Mare ni se dezvăluie în toată splendoarea lui.

Foto 9. Iezerul Mare

La 5 ore de la plecarea din Păltiniş, iată-ne ajunşi pe cel mai înalt vârf din masiv, vârful Cindrel (2244 m), acoperit cu o pătură de 15 cm de zăpadă. Aici ne întâlnim cu doi „boşorogi” (după cum s-au auto-caracterizat) la vreo 60 de ani, veniţi cu nevestele LA munte! Au venit până în şaua Ştefleşti cu un 4x4 şi de acolo au luat-o la pas. La un moment dat şi-au „abandonat” soţiile pe traseu, continuând singuri până pe vârf. Unul dintre ei e în adidaşi – nu crezuse că e zăpadă deja (şi se mustra singur), dar nici eu nu-s mai breaz – nu mi-am dat bocancii cu ceară sad.

Foto 10. Crucea Cindrelului

Foto 11. Colecţia toamnă-iarnă

Foto 12. Scoate placa!

Nu zăbovim mult, aşa că pe la 2 PM (nu mă las!) începem coborârea. Ne mişcăm repede, depăşim un grup de 7 tineri în drumul nostru, iar pe la 6 PM suntem din nou în Păltiniş, deşi indicatorul de pe vârf estima 5-6 ore. E timpul să ne despărţim de căţelul (căţeaua, de fapt) care ne-a însoţit cuminte tot traseul. Am hrănit-o şi am botezat-o Lupita sau Tino-Nino (varianta emo a Lupitei).

Foto 13. Deci, mai stăm?

Nici în Sibiu nu mai oprim, deşi iniţial plănuisem să ne potolim foamea la şaormăria unde am mâncat tare bine cu o lună în urmă. Dar, ca să ne treacă pofta de mâncare, n-am reuşit să evit şi am călcat o jumătate de câine decedat şi jupuit cu puţin timp înainte. Urme de sânge şi carne încă se mai pot observa pe unul din cauciucuri (nu pun poză, deşi sunt sigur că sunteţi extrem de curioşi).

Totuşi, am rămas cu un gust plăcut, căci am descoperit că masivul Cindrel e foarte pitoresc pentru un munte din secţiunea "deluros". Vom reveni!

Traseul parcurs şi distanţele temporale:
1. Păltiniş - Poiana Găujoara - Şaua Bătrâna: 2 ore
2. Şaua Bătrâna - Vf. Rozdeşti (1952 m) - Vf. Niculeşti (2035 m) - Vf. Cânaia (2057 m) - Vf. Cindrel (2244 m): 3.5 ore
3. Vf. Cindrel - Vf. Cânaia - Vf. Niculeşti - Şaua Bătrâna: 2.5 ore
4. Şaua Bătrâna - Păltiniş: 1.5 ore
_________________________
* Nu că un post de chelner n-ar putea aduce împlinire socială şi morală, dar simt că nu i s-ar potrivi.


Comentează folosind contul Facebook:

10 comentarii

  1. Un traseu deosebit de placut si aducator de voie buna! Sunt convins ca a trecut si raceala.

    RăspundețiȘtergere
  2. Din pacate, raceala nu se lasa biruita :((

    RăspundețiȘtergere
  3. nici nu stii cum iti savurez pozele! cred ca ii intreci pe toti montaniarzii pe care ii cunosc, la ce an ai avut...si inca nu s-o gatat anu'. la mai mare Aditza!lucitanu'

    RăspundețiȘtergere
  4. Adevarul e ca nici eu n-am crezut ca o sa mearga CHIAR asa bine treaba anul asta. :)

    Acuma, nu stiu cati si ce montaniarzi cunosti, dar nu mi se pare ca noi facem nu-stiu-ce mari acte de vitejie. :))

    RăspundețiȘtergere
  5. m-ai intrebat daca nu ai omis ceva:d faptul ca am descoperit autobuzul 22: sibiu-paltinis , bun la iarna;)

    RăspundețiȘtergere
  6. adevarul e ca lipseau niste cifre '2' in relatare... :P

    RăspundețiȘtergere
  7. luaţi-mă şi pe mineeeee data viitoare, vă roooog!!

    RăspundețiȘtergere
  8. am facut si eu o parte din traseu sambata, 1 noiembrie, doar pana in Saua Batrana, sunt interesata de cati km sunt din Paltinis pana acolo ...
    mai era zapada, pe traseu, putina, dar am gasit si afine si caocaza...
    vremea a fost de vis...

    RăspundețiȘtergere
  9. s-a mai topit din zapada, a fost foarte cald in ultima vreme. a disparut aproape toata zapada din fagaras, din retezat, din rodnei. ceea ce, intr-un fel, e bine :)

    referitor la distanta paltinis - saua batrana, eu as zice ca sunt in jur de 4 km, uitandu-ma pe harta. puteti sa masurati cu wikimapia (click AICI), ca are aceasta optiune. distractie placuta :)

    RăspundețiȘtergere
  10. In alta ordine de idei, de la sibiu pana in paltinis sunt aproximativ 22 km. (sau cel putin asa zice SonyMap, care de obicei zice mai putin). Drum bun! :)

    RăspundețiȘtergere

Pagina de pornire