10 16.7.10 Banda Roșie https://www.bandarosie.ro/2010/07/cheile-rametului-trascau-10-iulie-2010.html

Cheile Râmeţului, Trascău (10 iulie 2010)



De fiecare dată când treceam cu maşina prin Teiuş şi vedeam indicatorul spre Mănăstirea Râmeţ ne puneam întrebarea: "Dar Cheile Râmeţului, pe când?" Şi, deşi Alina ne povestise anul trecut, gaz pe foc au turnat pozele lui Marius şi descrierea Evei Veress, din care citez:
[...] facem plimbarea pe firul apei, prin noroi, pe stanca si pe fiarele amenajate (probabil recent, eu tineam minte doar niste cabluri desirate si intepatoare de acum o mie de ani...) pana dupa portal si ne intoarcem apoi cativa metri pentru a traversa apa si a urca pe Brana Caprei.[...] Prima parte cocotz pe cablu, apoi poteca cu pamant umed, pieptis prin padure... hmmm... eu una mi-am jurat cu voce tare ca pe acolo nu cobor, orice ar fi!... Ca doar am intrebat si de cabanier, care a zis ca se poate si prin apa, fara probleme!... [...] Aproape de iesirea spre Cheia ne-am intalnit cu un grup mai numeros campat in Cheia, care se pornise pe traseul de jos, prin apa, spre aval, dar au fost descurajati de adancimea apei (pana la gat si peste pentru cei mai scunzi) si au decis ca este mult mai prudent pe sus. [...]
Când am auzit de "apă până la gât", n-am mai rezistat! Ne-am pus haine de schimb şi 'La drum!' cu noi.

Foto 1. Intrarea în traseul "Brâna Caprelor"


De la Mănăstirea Râmeţ înaintăm cu maşina pe forestier până aproape de capătul acestuia. Ne încălţăm cu bocancii, ca să parcurgem Brâna Caprelor, un traseu marcat cu triunghi albastru, pe versantul nordic al cheilor.


Foto 2. Îţi taie răsuflarea

După mai puţin de două ore suntem în cel mai înalt punct al circuitului, urmează coborârea spre satul Cheia.

Foto 3. Peisaj carstic

Foto 4. Urechi de iepure

Reveniţi pe malul Văii Geoagiului, schimbăm bocancii cu sandalele şi pornim la vale. Când pe un mal, când pe celălalt... când prin apă, acolo unde nu avem de ales. Apropiindu-ne de "Portal", ajungem la două porţiuni mai dificile. Parcurgem prima porţiune ţinându-ne de lanţuri şi căutând "disperaţi" prize pentru picioare în apa tulbure.

Foto 5. Din piatră-n piatră

Foto 6. "Şi acum, pe unde?"

A doua porţiune are lanţurile "deşirate şi înţepătoare", motiv pentru care alegem să trecem prin apă, chiar de-o fi până la gât. O iau înainte şi merg încetişor, să testez terenul. Primul pas - apa mi-e până la şold; al doilea pas - apa mi-e până la piept; al treilea pas - nu-l mai pot duce la bun sfârşit. Păşesc în gol şi curentul de apă mă duce în aval. Dau dezechilibrat din toate membrele până realizez că nu mai ating solul şi trebuie să înot.

Câteva secunde mai târziu, ieşim pe mal şi ne continuăm traseul spre maşină, uzi şi mulţumiţi de micuţa noastră aventură.

Foto 7a. Portalul

Foto 7b. Portalul

Foto 8. Bârlogul ursului

Foto 9. De prins în păr



Comentează folosind contul Facebook:

10 comentarii

  1. bun asa, noi am evitat balaceala dar voua v-a placut mult:).

    RăspundețiȘtergere
  2. super!tare faza :"si acum pe unde?" :))

    RăspundețiȘtergere
  3. "Si acum pe unde?" Evident prin apa. Acesta este sau era traseul clasic. Oricum ar fi,merita.

    RăspundețiȘtergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  5. foarte brumos

    o intrebare:
    Sunt interesat de un schimb link-uri cu acest blogul dumneavoastra

    Blogul meu este http://obcinilebucovinei.blogspot.com/
    Astept un raspuns de la dvs. daca sunteti de acord cu acest parteneriat sa va adaug si eu in blog. lasati un comentariu
    Va mltumesc!

    RăspundețiȘtergere
  6. Salut,

    Am cautat si eu "franceza" pe google. Nu mi-am regasit site-ul printre rezultate.

    Bafta cu site-ul ;)

    Adrian
    bandarosie la gmail punct com
    www.bandarosie.blogspot.com

    RăspundețiȘtergere
  7. buna ziua am si eu o nelamurire..cand ajungi in portiunea ..Portalul..numa inot..poti trece?? pai..daca merg cu un copil mai mic..cum trece de acea portiune ..multumesc..anticipat.

    RăspundețiȘtergere
  8. Teoretic, se poate merge pe marginea din dreapta. Dar piatra e destul de alunecoasa cand e uda, iar lanturile erau foarte ruginite cand am fost noi, asa ca am preferat sa ne udam decat sa alunecam si sa ne lovim / sau sa ne zgariem.
    Pentru siguranta, 2 adulti pot intinde o bucata de cordelina (cred ca 10 metri ar fi suficienti) si copilul mai mic sa se foloseasca de ea in loc de lanturile ruginite ;)
    Saaaau... sa inoate! E o distanta foarte scurta de inot. Mai mult trebuie stat la suprafata, curentul isi face datoria si te ajuta sa inaintezi. Bineinteles, cu conditia sa parcurgi cheile dinspre amonte inspre aval, cum am facut noi.

    RăspundețiȘtergere

Pagina de pornire