4 22.7.10 Banda Roșie https://www.bandarosie.ro/2010/08/o-zi-in-muntii-mehedinti-17-iulie-2010.html

O zi în Munţii Mehedinţi (17 iulie 2010)



... şi o scurtă incursiune în Munţii Cernei (16 iulie 2010)

Ca să combinăm din nou bălăceala cu muntele, am ales ca destinaţie pentru mini-vacanţa noastră de 4 zile (16-19 iulie) Valea Cernei.

Vinerea dimineaţa şoseaua se dovedeşte a fi destul de liberă, astfel că în cca. 5 ore parcurgem distanţa de 350 km care desparte Clujul de Băile Herculane. După un prânz delicios în staţiune (mult mai aglomerată decât ne-am aşteptat), pornim în căutarea traseului ce duce la Cascada Vânturătoarea.


Foto 1. Am ajuns noi la ceva cascadă...


La capătul lacului de acumulare Cerna găsim intrarea în traseul marcat cu cruce roşie, în dreptul unui pod peste râul Cerna. La indicaţiile unui localnic binevoitor, o luăm pe o potecă nemarcată indicată de o săgeată din lemn cu inscripţia "Cascadă ->". Nu vedem niciun marcaj, aşa că urmăm cursul apei şi poteca înspre amonte. După câteva zeci de minute, ne dăm seama că am cam greşit traseul şi ne întoarcem.


Reveniţi în civilizaţie, hotărâm de comun acord că ar fi o idee bună să mergem la ştrand. Am ales ştrandul 7 Izvoare şi am fost destul de mulţumiţi.

Seara ne întânim cu Istvan şi ne stabilim tabăra de corturi într-o păşune undeva sub Crucea Albă. Spre dimineaţă apare şi Simina, iar toţi 4 pornim cu o oarecare întârziere în traseul propus.

Foto 2. Prin poiană

Fiindcă stăm bine cu logistica, ne permitem să lăsăm o maşină la motelul Dumbrava şi cu cealaltă să mergem până la (km19 de pe Valea Cernei) intrarea în traseul marcat cu cruce roşie ce urcă spre Poiana Beletina.

Foto 3. Spre Crovul Mare

Foto 4. Greu la deal?

Foto 5. Stâncărie

Foto 6. Bucuria revederii

Urcăm relaxat, ca-n concediu (vorba Davidovicilor: "mergem 10 minute, lenevim 10 minute") şi traversăm Crovul Mare, Poiana Porcului şi Crovul Medved, după care facem o binemeritată pauză de masă. Ne urnim greu din loc, iar la urcuşul spre vf. Pietrele Albe avem parte de desert, fiindcă nimerim în "frăguţiş". Multe, coapte, şi unele mari cât o căpşună aşa... mai mică.

Foto 7a. Poiana Porcului 1

Foto 7b. Poiana Porcului 2

Foto 8. Un pic mai înţepător

Nu ne descurajează din cules nici măcar vipera pe care am văzut-o printre crengile unui copăcel.

Foto 9. "Creangă" veninoasă

Înserarea nu e departe, motiv pentru care mărim pasul, iar de pe vf. Coştiugu coborâm spre Cheile Ţăsnei pe o văiugă ceva mai abruptă decât traseul clasic prin Poiana Bechet. Deşi suntem numai 4, reuşim să ne despărţim 2 câte 2, şi ne regrupăm abia la intrare în chei, unde ajungem când deja soarele a apus de mult.

Foto 10. Privind înapoi spre Crovul Medved

Foto 11. Poza de grup: Adi, Claudia, Simina şi Istvan

Foto 12. Pietrele Albe

Foto 13. Cheile Ţăsnei



Video 1. Alţii merg sâmbăta la Mall

După o oră de coborâre prin chei (marcaj cruce albastră) la lumina frontalei, ajungem la motel Dumbrava, încheind astfel traseul nostru. Montăm corturile pe celălalt mal al Cernei, într-o poiană privată.

Foto 14. Noapte bună!

Dedicăm ziua de duminică lenevelii , iar seara cedăm în lupta cu căldura şi hotărâm să mergem înspre un munte mai înalt şi (să sperăm) mai răcoros!

Ce-am mai văzut pe traseu:
















P.S. Am furat de la Gianinalini harta ASTA, traseul nostru diferind prin "şuntarea" Poienii Beletina, a Poienii Mari şi a Poienii Bechet.


Comentează folosind contul Facebook:

4 comentarii

Pagina de pornire