2 23.7.10 Banda Roșie https://www.bandarosie.ro/2010/08/o-zi-in-padurea-craiului-17-iulie-2010.html

O zi în Pădurea Craiului (17 iulie 2010)



... şi o tură cu bicicletele la poalele munţilor Vlădeasa (21 iulie 2010)

Foto 1. Cascadă

Pentru că mai toţi aveau deja planuri pentru weekend (Cernei, căţărare în Rarău) invitaţia Ramonei, în ieşirea pusă la cale de către Lucian, pică la momentul potrivit: 2 zile în zona Şuncuiuş.


Foto 2. Către Şuncuiuş

Astfel sâmbătă dimineaţă ne adunăm rând pe rând la locul stabilit, în gară, de unde ne luăm bilete până în halta Peştera, imediat după localitatea Şuncuiuş (bine de ştiut: trenul parcurge incredibila distanţă de 100 km în mai mult de 3 ore).

Foto 3. Marcaje...

Foto 4. Diversitatea traseelor

O parte din băieţi coboară cu câteva staţii mai repede având planuri mari: rafting pe apele Crişului Repede. Restul ne lăsăm bagajele în fosta haltă din Peştera, transformată ulterior de nişte clujeni în cabană cu condiţii decente, şi ne pornim să vizităm peştera Vadu Crişului. Odată cu cumpărarea biletului de intrare (3 lei pentru studenţi, 5 pentru adulţi) primim şi căşti de speologie, care se dovedesc ulterior de mare folos (în caz contrar e destul de uşor să te alegi cu vreun cucui). Afară fiind caniculă răcoarea din adâncuri ne place şi după ce facem turul peşterei, puţin peste o oră, greu ne facem curaj să ieşim afară.

Foto 5. Formaţiune

Foto 6. Întrebări fără răspuns

Foto 7. "Lavă" subterană

Înaintăm printre corturile aşezate lângă fosta cabana Vadul Crişului iar apoi coborâm să vedem cascada ce se formează la vărsarea prâului din peşteră în Criş.

La scurt timp începe o ploaie torenţială cu tunete, fulgere, grindină care ne reţine în jurul cabanei, iar după amiază fac cale întoarsă către Cluj, mai repede decât era programat.


Traseul pentru tura cu bicicletele: Huedin-Mărgău-Scrind-Răchiţele-Săcuieu-Bologa-Poieni; lungime aproximativ 60 km.

Foto 8. Cascada Vălul Miresei

Până în Huedin merg cu personalul de Cluj Napoca-Oradea, deci tren fără vagon destinat bicicletelor. Fiind prima dată cu bicicleta pe tren mă informez înainte şi la sfatul lui Bogdan urc în ultimul vagon, leg bicicletă şi sper să deranjez pe nimeni. Legislaţia spune că în trenurile ce au vagon separat pentru biţe trebuie precizat la cumpărarea biletul că doreşti un bilet acolo, iar pentru restul trenurilor tariful e de 5 lei/100 km.

Cum mă vede conductorul îmi şi atrage atenţia: "D-şoară sper că nu vreţi să urcaţi cu bicicleta în tren!? Ştiţi că nu aveţi voie, nu?", iar imediat după: "Bine, urcaţi că vin să vă tai chitanţă!"; în final uită cu desăvârşire de bicicletă şi scap ieftin.

Bogdan, pentru că nu are o legătură convenabilă pe calea ferată vine pe bicicletă din Negreni până în Huedin. Din centrul oraşului intrăm pe drumul ce urcă către Beliş.

Trecem pe rând prin Sâncraiu, Călata, Buteni, Mârgău, Scrind Frăsinet, vedem intersecţia către Bologa, unde vom reveni şi continuăm în sus către Răchiţele. La capătul satului dăm de indicatorul ce indică 5 km cascada Vălul Miresei Răchiţele.
Dacă până aici am pedalat pe asfalt acum trecem pe drum pietruit.

Foto 9. Mijloacele de locomoţie

Ajunşi la cascadă facem un scurt popas deoarece norii de ploaie se apropie cu viteză spre noi.

Foto 10. Foto session

Foto 11. 1,2,3....Oare câţi sunt?

Foto 12. Cetatea Bologa

Conform indicatorului rutier în Scrind facem stânga către Bologa iar ploaia ne prinde din urmă urmând să ne însoţească de acum încolo aproape până la finalul drumeţiei. Tot ploaia ne face să ne scurtăm plimbarea printre ruinele cetăţii Bologa; pentru că până la ora trenului mai avem de aşteptat îl însoţesc pe Bogdan 3 km pe şosea până în Poieni.


Comentează folosind contul Facebook:

2 comentarii

Pagina de pornire