4 10.3.11 Banda Roșie https://www.bandarosie.ro/2011/03/o-saptamana-la-schi-in-tatra-26.html

O săptămână la schi în Tatra (26 februarie - 4 martie 2011)



Staţiune: Jasná, Valea Demanovska, Tatra Mică/Joasă
Drum: Din Cluj-Napoca până în Jasna sunt cca 600 km. Noi am făcut aproximativ 8 ore, pe traseul: Cluj - Oradea - Borş - Derecske - Hajdúszoboszló - M35 - M3 - M30 - Miskolc - Košice - Prešov - Poprad - Liptovský Mikuláš - Jasná.
Cazare: Satul Pavčina Lehota, la cca. 8 km de staţiunea de schi, cu foarte multe posibilităţi de cazare agro-turistică, la preţuri rezonabile. Am mers fără rezervare şi am găsit la faţa locului un apartament (2 pers) cu 30 eur/noapte, unde am stat 2 nopţi; apoi am mai stat 4 nopţi într-un alt apartament (2 pers), cu 20 eur/noapte. Se poate găsi cazare şi mai ieftină, vezi aici.
Skipass: zilnic, câte 29 EUR/pers. Un skipass pe mai multe zile însemna o reducere relativ neînsemnată, aşa că am preferat să plătim zilnic.
Hartă pârtii: aici. Se parchează (gratuit) în parcările P1, P2 sau P3. Sau în parcările P4, P5 şi se ia ski-bus-ul gratuit.

Fiind începători, am schiat cu preponderenţă pe pârtiile albastre, mai puţin pe cele roşii, iar pe negre - deloc.

Duminică, prima zi de schi, am cochetat mai mult cu pârtia 10. Zilele următoare de schi, luni, marţi şi joi, am schiat cel mai mult pe pârtiile 5, 11a şi 12.

Calitatea pârtiilor a fost impecabilă, deşi în două zile au fost şi temperaturi "foarte pozitive", de aproape 10 grade Celsius.

Foto 1. Privind spre Tatra Mare/Înaltă de pe pârtia 10...



Foto 2. ... şi de pe 11a.

Foto 3. Pârtia albastră 5: parcă am fi la Cavnic!

Foto 4. Bandă roşie orizontală, marcaj slovac

Miercuri, ne-am deplasat înspre Tatra Mare/Înaltă, în localitatea Tatranska Lomnica, o staţiune mai micuţă decât Jasná, dar cu un telescaun care urcă până la 2196 m altitudine. Contra sumei de 39 de eur/persoană, am beneficiat de urcare cu telecabina până pe Lomnický štít, al doilea vârf ca mărime din Tatra şi din întreg lanţul Carpatic, cu o altitudine de 2634 m.

Foto 5. Ne apropiem de giganţi

Foto 6. Lomnický štít "fumegă"

Foto 7. Stâncărie

Foto 8a. Privelişte de pe vârf

Foto 8b. Privelişte de pe vârf

Foto 9. Înapoi în Tatranska Lomnica

După coborâre, am vizitat peştera Belianska, aflată în apropiere. Informaţii - aici.

La întoarcerea în ţară ne-am abătut prin Banská Bystrica spre Budapesta, unde am vizitat IKEA, curioşi să vedem ce se produce în fabricile din Gherla şi Jucu.

Foto 10. La revedere, Tatra!



Comentează folosind contul Facebook:

4 comentarii

Pagina de pornire