3 19.5.11 Banda Roșie https://www.bandarosie.ro/2011/05/narcisele-de-la-negrileasa-muntii.html

Narcisele de la Negrileasa- munţii Metaliferi (15 mai 2011)



Pentru că e vremea narciselor am vrut neapărat să ajung într-o astfel de poiană. Poiana de la Negrileasa, comuna Bucium, judeţul Alba, e destul de departe de noi (aprox. 140 km) aşa că am plecat din Cluj cu noaptea în cap (6.30). Pentru a ajunge la această poiană trebuie urmată direcţia: Cluj- Turda- Abrud- Bucium- Negrileasa. Cu puţină grijă chiar şi cu o maşină obişnuită se poate ajunge chiar până în poiană. Noi (Ana, Alina, Victor, Vlad, Alina) am optat pentru varianta de a merge şi pe jos, astfel încât am lăsat maşina la 3 km de poiană.

Foto 1. Narcisă (Narcissu stellaris)



Foto 2. Narcise

Rezervaţia se află în Munţii Metaliferi, la est de Vârful Vâlcoi (1348 m), pe interfluviul dintre Valea Negrilesii şi Valea Grozei. Poienile cu narcise ocupă culmea şi versantul nord-vestic al Dealului Buciumanilor, la altitudini cuprinse între 1150 şi 1250 m; după o mică întrerupere, ele se continuă pe versantul nord-estic al muntelui Vălcoi.

Foto 3. Narcisa este numită de localnici ruşculiţă sau luşcă

Foto 4. Narcise

Narcisele ocupau în trecut suprafeţe mult mai întinse în munţii Apuseni, astăzi mai existând doar poiana de la Tecşeşti- munţii Trascău şi poiana de la Negrileasa- munţii Metaliferi.
Faţă de situaţia din trecut, în prezent numărul de narcise s-a redus datorită păşunatului.

Foto 5. La vânat de narcise

În cea de-a doua decadă a lunii mai, anul acesta în acest weekend, are loc sărbătoarea narciselor. Unele pregătiri erau deja făcute; fiind duse lemne de foc, sus, în poiană. În prima poiană unde de altfel e şi rezervaţia, am găsit destul de puţine flori deschise. De aici am continut pe drumul ce se vede în spatele scenei, preţ de 20 de minute până la poiana Negrileasa 2. Deşi la o altitudine mai mare, aici am găsit mult mai multe flori. În zonă mai există şi o a treia poiană, la care se ajunge mergând 10 minute în partea stângă a scenei.

Foto 6. Ca o stea

Foto 7. Cu petale rotunjite

După ce am făcut poze până ne-am săturat am revenit la maşină şi ne-am întors în localitatea Bucium Saşa.

Foto 8. Stergare moţeşti

Accesul către Detunate se face din centrul satului iar de acolo există drum forestier până sus. Pentru a ajunge pe drumul forestier se urcă pe poteca abruptă din cimitir.

Foto 9. În faţa coloanelor de bazalt

Foto 10. "Orgă" verticală

Aici, am întâlnit câteva persoane de la Trascău Corp care au refăcut marcajul bandă roşie până la popasul Fefeleaga, urmând să continue până la Roşia Montană. După 45 de minute eram sus, la baza Detunatei Golaşe.

Foto 11. Şi de sus

Foto 12. Prin marea de bazalt

Am făcut circuitul acesteia şi am revenit la popasul Fefeleaga unde stră-stră-nepotul Fefelegii din nuvela lui Ion Agârbiceanu ne-a arătat poteca de coborâre către sat. Am fi vrut să ajungem şi la casa memorială a scriitorului dar pentru că ar fi trebuit să facem rost de cheie şi cum era destul de târziu am renunţat la idee. La Cluj, ne-am întors pe drumul de Zlatna- Alba Iulia, o alternativă mult mai bună pentru lunga vale a Arieşului.

P.S. Sâmbătă, 14 mai, a avut loc cea de-a doua ediţie a maratonului de mtb Preluca, concurs organizat în Ţara Chioarului. Mai multe: aici.

Foto 13. Start la Preluca

Foto 14. Pe traseu

Foto 15. Ţibleşul fără pic de zăpadă- din apropierea Târgului Lăpuş



Comentează folosind contul Facebook:

3 comentarii

  1. Fain. Felicitari si la mai multe ture faine.
    Marius - www.senty.ro

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumim, Marius! Asemenea!
    Salutari de la Cluj,
    Adi si Alina.

    RăspundețiȘtergere
  3. frumos ,am mai citit despre popasul Fefelegii,musai sa ajung si eu prin acele locuri !
    super maratonul MTB ,am cativa amici pasionati care au mers!

    RăspundețiȘtergere

Pagina de pornire