5 17.11.11 Banda Roșie https://www.bandarosie.ro/2011/11/plimbare-prin-platoul-carstic-ciumerna.html

Platoul carstic Ciumerna, munţii Trascău (6 noiembrie 2011)



Track: aici

Toamna pare să nu se dezmintă aşa că e musai să profităm şi să facem o nouă ieşire. Destinaţia acesteia e: platoul carstic Ciumerna.

Foto 1. Leneveală la soare

În acest sens ne îndreptăm cu maşinile spre Teius şi de acolo pe valea Ighiu, până la iezerul Ighiel. Asfaltul se termină o dată cu părăsirea satului Ighiu, iar de acolo să tot fie încă vreo 8 kilometri de drum pietruit până la lac. Drumul poate fi parcurs cu orice gen de maşină, însă pe ultimii 3 kilometri e nevoie de o atenţie sporită.




Foto 2. Platoul carstic Ciurmerna (foto. Ovidiu Guja)

Lacul Iezer este situat la o altitudine de 925 m. Acesta reprezintă cea mai mare dezvoltare pe calcare din România şi face parte din platoul calcaros Ciumerna, fiind amplasat la confluenţa unor torenţi : Ciumerna, Striglău şi valea Albii, activi numai la topirea zăpezilor şi la ploi.

Foto 3. Reflexie în iezer (foto. Ovidiu Guja)

Foto 4. Iezerul Ighiel (foto. Ovidiu Guja)

De la coada lacului pornim perpedes. Apoi în numai câteva sute de metri ajungem la o bifurcaţie unde drumul cu marcajele turistice merge spre dreapta, în timp ce un altul, nemarcat, în stânga. Pentru că intenţionăm să facem un circuit o luăm pe cel nemarcat. Urcuşul pe care ni-l propune drumul ne încălzeşte rapid. Nu durează prea mult şi orizontul le lărgeşte, ajungem la intrarea într-o căldare.

Foto 5. Crov de Trascău?

Foto 6. Smocuri rebele (foto. Ovidiu Guja)

Ne aflăm între dealul Podu Horai (dr.) şi dealul Grota Pragului (st.). Încă după primii paşi prin această căldare realizez că locul acestă se asemănă foarte mult cu crovurile din munţii Mehedinţi. Imensa căldare are din loc în loc şi câte o dolină. Trecem de stâna care se află aici iar apoi continuăm spre dreapta.

Foto 7. Furnici (foto. Ovidiu Guja)

Foto 8. Spre dealul Băieșului

E incredibil de cald pentru începutul acestei luni. Zona nu prezintă probleme de orientare căci există un drum aşa că e foarte clar încotro trebuie mers. Pentru a ajunge efectiv pe platoul carstic Ciumerna mai trecem printr-o scurtă porţiune de stejari. Un scurt urcuş şi ajugem în unul dintre cele mai înalte puncte ale sale: pe dealul Băieșului.

Foto 9. Singuratic

Foto 10. Către culmi înalte (foto. Ovidiu Guja)

Aici vom face o pauză mai lungă căci e ora prânzului. Platoul Ciumerna nu e practic altceva decât o imensă căldare care e mărginită în cele patru puncte cardinale de patru vârfuri: vârful Băieşului, vârful Piatra Arsă, dealul Băieşului şi vârful Ciuha. De pe vârf avem privelişte asupra: îndepărtatului platou al Muntelui Mare, platoul Buceş-Vulcan şi spre mult mai apropiatele chei ale Găldiţei şi Întregalde. După pauză pornim către cărarea care traversează acest platou.

Foto 11. În faţă, vf. Băieşului

Foto 12. Mai aproape

Jos, intersectăm marcajul cruce galbenă. Acesta vine dinspre cheile Întregalde apoi prin satul Necrileşti, urcă aici şi apoi coboară la Iezerul Inghiel. Inspectăm şi zona dinspre vf. Băieşului iar apoi mai facem o pauză aşteptăndu-i pe băieţi. Sosesc şi ei dar datorită vremii foarte plăcute cu greu ne ridicăm...
De aici continuăm pe marcaj. Când ajugem la limita pădurii apare şi crucea albatră şi banda roşie. Împreună, trio-ul patriot nou format, se îndreptă spre iezer. Cum nu mai e prea mult până la apus, soarele începe să treacă de deal, aşa că ultimele raze creează un adevărat spectacol printre triunchiurile copacilor şi covorul de frunze.

Foto 13. Aliniaţi (foto. Ovidiu Guja)

În aproximativ o oră ajugem la Iezer şi la maşini.
O plimbare foarte relaxantă cu iz ale renumitelor crovuri ale Mehedinţilor, printr-un tărâm necunoscut.


Comentează folosind contul Facebook:

5 comentarii

  1. Ce frumos, chiar ca seamana cu crovurile! Cand ma gandesc ce multe locuri sunt aproape de voi si asa de departe de noi... :P

    Eu deja am intrat in pana de idei pentru ture de o zi.. :(

    RăspundețiȘtergere
  2. fa ce facem si noi restul... reia-le :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Interesant circuitul vostru. Cit timp a durat?

    RăspundețiȘtergere
  4. Pentru ca vremea a fost frumoasa noi ne-am intins pe tot parcursul zilei, insa in estimarea ta poti lua in considerare ca lungimea traseului e de aproximativ 11 km.
    Am atasat un track pe care-l poti gasi chiar la inceputul relatarii.

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc de raspuns.

    Intre timp am ajuns si noi prin locurile astea si le-am gasit pline de ghiocei si brinduse. Am urmat aproximativ traseul vostru dar pentru ca vremea a fost superba am lalait-o cit de mult am putut. Chiar am fost incintat de ceea ce am gasit.

    RăspundețiȘtergere

Pagina de pornire