0 4.3.15 Banda Roșie https://www.bandarosie.ro/2015/03/oslea-pe-schiuri-de-tura-la-sfarsit-de.html

Oslea - pe schiuri de tură la sfârșit de an (31 decembrie 2014)Revelionul 2014-2015 aș putea spune că a fost așa cum mi-aș dori să fie de fiecare dată când vine vorba de vacanță sărbătorilor de iarnă. Frig, mă rog foarte frig în cazul acestuia, zăpadă și mult soare.

Luând exemplul de anii trecuți am renunțat la a mai planifica ceva din timp pentru că vremea poate fi mult prea imprevizibilă. Totuși, cu câteva zile înainte de sfârșitul anului am primit o invitație din partea unor amici de a merge spre Câmpușel, valea Jiului de Vest.
 Zona îmi era cunoscută din alte ieșiri pe schiuri sau perpedes, oamenii erau amatori de schi, zăpadă e așa că totul suna mult prea tentant pentru a fi refuzat.
În dimineața de 31 decembrie pornim din Cluj pe o temperatură de -17.5 gr și până la poalele Oslei și a Retezatului Mic pe bordul mașinii au fost afișate chiar și 24.5 gr. Toate zonele pe care le-am străbătut cu mașina de-a lungul drumului erau acoperite de zăpadă și scăldate de soarele cu dinți. În final, în momentul în care am ajuns la Casa de vânătoare de la Câmpușel afară erau -22.5 grade... brr..

Foto 1. Urcare pe muntele Știrbu


Lumea deși era sosită de pe data de 30 ne-a așteptat și după ce am ciugulit câte ceva și ne-am făcut curaj cu toții (din cauza frigului) și am pornit pe schiuri înspre creasta Oslea.

Foto 2. În spatele nostru Iorgovanul se arată


 Foto 3. Oslea, venim!


 Foto 4. Bucurie la vedere cu soarele

În formația Dorin, Alin, Radu, Dan și subsemnata o luăm ușurel spre piciorul Știrbu urmând același traseu pe care l-am parcus și sezonul trecut. E frig rău și deși suntem în mișcare  situația s-a îmbunătățit abia când am ajuns în bătaia soarelui.

Foto 5. O parte din fotogenica creastă Oslea

Foto 6. Peste drum Retezatul Mic


 Foto 7. Culmi domoale din Godeanu

 Foto 8. Tot spre Retezatul Mic, în partea dreaptă se poate vedea valea Scorota


 Foto 9. Câștigăm altitudine

Zăpada a fost excelentă prin pădure, în timp ce în partea de gol alpin avea o crustă la suprafață.
Menținând un ritm mediu pentru a nu transpira pe gerul de afară ajungem încet dar sigur la ultima porțiune de sub creastă.

Foto 10. Aproape de ieșirea în creastă

Foto 11. Astrul nopții e cu ochii pe noi


 Foto 12. Spre vest, vârful Oslea

Foto 13. Vârful Coada Oslea înspre est

Aici punem schiurile pe rucsac și înaintăm cu atenție sporită pentru că zăpada e destul de înghețată.
Cu toții pornim înspre vf. Coada Oslea în încercarea de a face o tură circuit, cu coborâre pe piciorul Ursu.


 Foto 14. Soarele se pregătește de ultimul apus al lui 2014

Foto 15. Coborâre pe muntele Știrbu


 Foto 16. Piatra Iorgovanului

În toată fuga de azi dimineață și mai apoi pregătirea pentru tură nu am luat nici unul echipament tehnic cu noi, dar ce-i drept nici nu ne-am făcut un plan concret înainte de a porni pe schiuri.
Fiindcă timp era destul încercăm să parcurgem bucata de creasta până pe vf. Coada Oslea, însă când am ajuns la primele porțiuni în care am dat de mixt (zăpadă, stâncă) eu și Dan am preferat să ne întoarcem. Ceilalți au continuat și apoi au coborât pe piciorul Ursu.

Foto 17. Peleaga și Păpușa Mare în ultimul plan, în partea stângă

Foto 18. Ultimele raze de soare din 2014

Noi am revenit la cabană după ce am surprins ultimul apus al lui 2014, Retezatul Mic scăldat în lumina apusului și am legat viraje prin pulvărul din pădure.
Trecerea dintre ani ne regăsește în liniștea și aerul tare din curtea Casei de vânătoare Câmpușel... La mulți ani 2015!


Comentează folosind contul Facebook:

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Pagina de pornire