3 1.3.18 Banda Roșie https://www.bandarosie.ro/2018/03/iesiri-pe-schiuri-de-tura-la-Muntele-Mare.html

Lună plină, schi și traversarea Muntelui Mare - ianuarie 2018



Lună plină la Pietrele Mărunte - 30 ianuarie 2018

Cu ocazia celei mai recente Luni pline, Andreea a lansat o invitație cu scopul de a vedea astrul undeva la munte, dar în același timp de a face și puțină mișcare.
Prin urmare, miercuri seara eram în drum spre stațiunea Muntele Băișorii și, la o oră și ceva după ce am lăsat în urmă orașul, ne-am suit pe schiuri.
Înconjurați din toate părțile de lumina Lunii ne-am îndreptat agale spre vârful Pietrele Mărunte. De aici am admirat împrejurimile care se vedeau foarte bine, am pozat astrul și apoi am făcut cale întoarsă, întorcându-ne în oraș după miezul nopții.

 (foto. Dan Tăuțan)


 De pe vârful Pietrele Mărunte până la Cluj (foto. Dan Tăuțan)

 (foto. Dan Tăuțan)

 (foto. Dan Tăuțan)


Schi la Groapa Nămetului - 28 ianuarie 2018

A doua zi după tura lungă de traversarea a masivului (vezi mai jos) am pornit neobosiți, din nou, către platoul Muntele Mare.
Din trupa de ieri am rămas doar două persoane, însă la ora stabilită ni s-au alăturat mai mulți colegi veniți pentru o zi.
De la Șesu Cald am pornit pe urmele din ziua precedentă, spre aceeași zonă cu potențial de schi: partea aflată la nord / nord-vest de baza militară.
Până după amiază adunasem câteva ture pe zăpadă afânată și numai apropierea asfințitului ne-a îndemnat să o luăm spre casă.

Urcare domoală spre platou (foto. Dan Tăuțan)


Figuri de dans în tandem (foto. Dan Tăuțan)

foto. Dan Tăuțan

Groapa Nămetului


foto. Dan Tăuțan

foto. Dan Tăuțan

foto. Dan Tăuțan

Am croșetat ceva pe zăpadă 

Pauză de cafea, ceai și vitamina D (foto. Dan Tăuțan)

Vine valul!


Traversarea Muntelui Mare din valea Arieșului la Băișoara - 27 ianuarie 2018

Track: aici

Dacă în urmă cu 6 ani am traversat Muntele Mare venind dinspre valea Someșului Rece, acum am făcut o traversare de la sud la nord. Ideea turei e de mai mulți ani însă ținând cont că pornirea în traseu are loc la o altitudine de  ~550 m eram condiționați de prezența zăpezii.
Până în localitatea Lupșa de pe valea Arieșului am mers cu un autobuz, iar apoi, după jumătate de oră de urcare cu schiurile în spate am trecut pe schiuri.
Curând am ieșit deasupra mării de nori și soarele ne-a însoțit pe tot parcusul zilei.
Urcarea lungă s-a terminat abia după ce am ajuns în vastul platou, de unde la orele după amiezii am tot admirat zările care ne-au arătat Retezatul, Făgărașii, munții Bihor.
Apusul colorat ne-a prins undeva pe drumul militar în drum spre stațiunea Muntele Băișorii, unde am ajuns dupa  25 de km de la pornire.

 Urcare pe dealul lui Mihai

 Marea de nori de pe valea Arieșului



 Fereastră spre munții Bihor

 Tot la deal în zona șaua Târșa

 Iei! În sfârșit am ieșit din pădure

 De acum tot pe platou 

Vârful La Dube a rămas în urmă 

Releul de pe vârful Neteda




În căutarea unor pante de schi la Muntele Mare - 4 ianuarie 2018

Prima tură din noul an am făcut-o aproape de casă, în Muntele Mare, scopul fiind să ne mișcăm dar și să cercetăm niște zone noi. Aș putea spune că traseul ales e unul clasic de apropiere spre platoul Muntelui Mare, însă ajunși sus ne-am îndreptat ață spre partea de nord aflată sub baza militară.
Totuși, pentru a nu face un traseu 100% dus-întors, ne-am urcat în Culmea Stâncoasă, am vizitat o parte din martorii eroziunii, apoi am coborât La Mocirle și, mânați de frig, am mers direct spre platou.
De acolo am scos focile și am pornit în explorare... pantele nu sunt mari însă cu puțin noroc se poate coborî destul de jos.. vom reveni!

Spre vârful Pietrele Mărunte

Către Arieș

"Delfinul zburător"


Spre Culmea Huda Groșilor




Poiana secretă





Comentează folosind contul Facebook:

3 comentarii

  1. hah ce faina e "poiana aceea secreta"! Ma indrept si eu maine catre munte pentru o ultima tura de sezon.

    RăspundețiȘtergere
  2. De acord cu Mihai, superba fotografia cu poienita. Ufff, tocmai ce m-am intors si eu de la ultima sesiune de dat cu placa pe anul acesta. Nu imi mai pot lua liber din pacate :( Deja imi este dor de zapadaaaaa si snowboarding!

    RăspundețiȘtergere

Pagina de pornire