4 21.7.11 Banda Roșie https://www.bandarosie.ro/2011/07/rezervatia-naturala-rapa-rosie-16-iulie.html

Rezervaţia Naturală Râpa Roşie (16 iulie 2011)



Ş-apoi dacă n-am auzit de un milion de ori "Da` la Râpa Roşie când meeeergem?"...

Accesul la rezervaţie prin oraşul Sebeş, din centrul căruia porneşte drumul comunal spre localitatea Daia Română. La aproximativ 200 de metri după trecerea peste calea ferată se ramifică un drum de ţară la stânga (în dreptul unităţii militare) ce strabate Lunca Sebeşului, iar apoi traversează pârâul Secaşul Mare chiar în abruptul rezervaţiei.

La podul peste Secaşul Mare lăsaţi maşinile şi puteţi începe plimbarea. În mod normal ar trebui urmate marcajele, însă noi n-am văzut decât nişte panouri informative destul de cojite. Panourile au fost montate în 2007, dar trebuie răbdare să mai descifrezi ceva pe ele, căci materialele utilizate n-au fost prea bine alese, încât să reziste la soare şi ploi.

Din faţa râpei, noi am ales să urcăm prin stânga şi am coborât prin dreapta. Am urcat aiurea, "pe nemarcat", iar la coborâre am mers pe un presupus traseu (din panou în panou). Plimbarea a durat mai puţin de 3 ore (dar a părut mai lungă din cauza celor 32 de grade Celsius).

Mai multe informaţii pe situl www.rapa-rosie.ro (la ora actuală site-ul e destul de "în construcţie", dar vă faceţi o idee generală).

Foto 1. Panoramă 1


 

Foto 2. Panoramă 2

Foto 3. Panoramă 3

Foto 4. La păscut

Foto 5. Detaliu: "coloane"

Foto 6. Detaliu: "Orga roşie"

Foto 6. Detaliu: "Piciorul uriaşului"

Foto 7. Urcăm?

Foto 8. Încet, să nu deranjăm animalele!

Foto 9. Bine, nici CHIAR aşa de încet...

Foto 10. Călugăriţă camuflată

Foto 11. Amfiteatru

Foto 12. Hai, la vale, că vine seara

Foto 13. Libelulă pe valea Secaşului Mare



Comentează folosind contul Facebook:

4 comentarii

  1. Nu am ajuns pana acum la Rapa rosie. Foarte interesant.Prin fotografiile voastre mi-am format o imagine clara. Multumiri!

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut Adi! Sunt Horatiu de la Ecouri Verzi din Cluj-Napoca, custozii Rapa Rosie. Multumesc ca ai semnalat problemele legate de orientare si cele legate de panouri. Marcarea am facut-o in 2009 si, in mod normal, ar trebui sa se vada relativ usor punctul rosu. Nu am instalat stalpi pentru ca nu am vrut sa umplem o rezervatie asa de mica cu ei. Insa se pare ca sunt necesari. Am incercat sa punem semnele doar pe copaci, insa aceasta inseamna ca vizitatorii ar trebui sa aiba ceva mai mult simt de orientare. O parte din marcaje au fost pe bornele de limita de rezrvatie care au fost furate sau puse de foc de "binevoitori". Legat de panouri pot sa iti spun ca am cerut firmei care le-a realizat, atunci cand le-am instalat, sa ni le faca din cele mai bune materiale pe care le au. Este una dintre cele mai cunoscute companii de publicitate din Cj. Ne-au spus ca ceea ce ne ofera sunt garantate minim cinci ani la UV si decolorare. Se pare ca nu este asa. Ai putea sa ne recomanzi o fima care lucreaza bine? Panourile au fost instalate in 2009. O sa incercam sa le schimbam la toamna, insa intodeauna depindem de buget. Deocamdata tot ce s-a facut la Rapa Rosie s-a facut din resurse proprii sau din cea ce am reusit sa atragem noi, fara sprijin de la public sau autoritati. Daca doresti un pliant cu harta Rapa Rosie si descrierea traseului iti pot trimite (gratuit). Sau, daca esti din Cluj, ne putem intalni sa iti dau personal. Daca vreodata o sa fii interesat de voluntariat la Rapa Rosie, nu ezita sa ne scrii la office@ecouriverzi.ro Ganduri bune, Horatiu.

    RăspundețiȘtergere
  3. Salut Horatiu!

    Adevarul e ca nu m-am asteptat sa fie nici panouri, nici marcaje, nimic. A fost o surpriza placuta sa descoperim ca Ecouri Verzi Cluj se ocupa de rezervatie!
    De urcat pe nemarcat am ales fara sa cautam prea mult marcajul. Daca nu ne-a sarit in ochi din prima, am luat-o pe o poteca aiurea. Poate ca e bine marcat si n-am observat noi.
    Nu cunosc pe nimeni care face panouri dar, daca aceasta cunoscuta companie a garantat panourile 5 ani, n-ar fi frumos din partea lor sa le schimbe?
    Pacat ca nu ati pus pe site pliantul (chiar si PDF) si harta...

    RăspundețiȘtergere
  4. Am fost si eu de 2 ori la Rapa Rosie si mi-a placut foarte mult dar cum ziceai si tu... caaaald nene! Am zis ca lesin pe acolo :P Am avut eu probabil ghinion cu o zi chiar caniculara. Dar locul este extrem de deosebit si multora nici nu le vine sa creada ca exista asa ceva la noi in tara.

    RăspundețiȘtergere

Pagina de pornire