8 10.8.15 Banda Roșie https://www.bandarosie.ro/2015/08/drumetie-in-buila-vanturarita.html

Circuit de o zi în Parcul Național Buila-Vânturarița (31 mai 2015)



Traseu: La Crac (Valea Otăsăului în amonte de Bărbătești) – Curmătura Builei – Creasta Buila-Vânturarița – Șaua Ștevioara – Schitul Pahomie – Mănăstirea Pătrunsa – La Crac (track GPS – aici)

După cum deja probabil că știați, România are o Rezervație a Biosferei inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO (Delta Dunării) și 13 parcuri naționale (lista completă aici), iar unul dintre parcuri este Buila Vânturarița, făcând parte din munții Căpățânii. Fiind în județul Vâlcea, nu e chiar la o aruncătură de băț de Cluj-Napoca, dar se pretează o excursie atunci când avem weekend-uri prelungite. Așa a fost și acum 6 ani (vezi aici), așa e și anul acesta.

Foto 1. Curmătura Builei

Din Bărbătești am parcurs cu mașina drumul forestier de pe valea Otăsăului, până la Crac (confluența Văii Pătrunsa cu Pârâul Mărului, ce formează Otăsăul). De aici am urmat drumul de TAF în stânga, pe marcaj cruce albastră. Crucea albastră ne-a ghidat până în Curmătura Builei. Descrierea traseului – aici.

Foto 2. Un alunar curios în pădurile Builei

Foto 3. Flori peste flori

Foto 4. O gașcă de prieteni cu cortul în Curmătura Builei

Fiindcă norii deveneau din ce în ce mai amenințători, de la refugiul din Curmătura Builei am grăbit pasul pe creastă până în șaua Ștevioarei (marcaj punct roșu, descrierea traseului – aici). La un moment dat, n-am mai urmat marcajul, ci am mers pe o potecă pe curba de nivel.

Foto 5. Nori amenințători dau târcoale vârfului Vânturarița Mare

Am renunțat să mai urcăm pe vârful Vânturarița Mare, din șaua Ștevioarei am luat-o la vale, înspre schitul Pahomie (pe marcaj punct albastru, descrierea traseului – aici).

Foto 6. La coborâre, avem în față Piatra Târnovului și Munții Cozia

Foto 7. Schitul Pahomie

De la schit, pe o ploaie caldă de vară, am urmat drumul de piatră care duce până aproape de mănăstirea Pătrunsa, după care am coborât pe potecă înapoi în valea Otăsăului.

Foto 8. O codobatură de munte se întreabă de ce plecăm așa grăbiți



Comentează folosind contul Facebook:

8 comentarii

  1. Frumoasa Buila, anul trecut am ajuns si eu din nou pe acolo... si n-am apucat inca sa scriu RT-ul :).
    De la Pahomie prin Oale si Comarnice spre Cabana Cheia si a doua zi Cabana Cheia - Comarnice - pe dedesubt prin Poieni si urcat in Curmatura Builei - Patrunsa si intr-un final Pahomie, o zi plina plina.

    Mi-ati facut pofta iar de un traseu pe potecile ei :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foarte frumos in Buila, si noi am revenit cu drag, are farmecul ei. Suna bine tura voastra, asteptam RT-ul, stim ca nimic nu se scrie instant ;))

      Ștergere
  2. Romania are trei rezervatii ale biosferei in: Muntii Rodnei, Muntii Retezat si Delta Dunarii. Pe langa Rodnei si Retezat, Delta Dunarii este un sit natural inclus si in Patrimoniul Mondial al UNESCO. Este deci gresit sa spui ca Delta Dunarii este unica rezervatie a biosferei din Romania. Corect ar fi sa spui ca este singura rezervatie a biosferei din Romania inclusa in Patrimoniul Mondial UNESCO. Rezervatiile biosferei sunt patronate tot de UNESCO (in cadrul programului Omul si biosfera) si reprezinta areale deosebite din punct de vedere al biodiversitatii. Patrimoniul mondial UNESCO cuprinde atat locuri, cat si bunuri de interes comun.
    Atentie cu terminologia!

    RăspundețiȘtergere
  3. Arata foarte frumos traseul, felicitari! Ce nu am gasit scris in articol este cat dureaza sa il parcurgi, ca sa vad daca ma incumet :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai sunt aproape 17km cu cca.1100m diferenta de nivel in urcare. As zice ca dureaza vreo 8 ore, in ritm lejer.

      Ștergere
  4. Ciao,

    Faina tura. Intrebarea mea: Se poate parcurge drumul forestier cu o masina mica (Renault Megane)? Sau ar fi mai bine o masina cu garda mai inalta?
    Mersi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut, in 2015 se putea parcurge linistit drumul cu masina mica. Noi am fost cu un VW Golf (care e chiar putin mai jos decat Megane-ul) si n-am lovit masina pe dedesubt. Drumul e rau, ar fi buna o masina mai inalta, dar daca mergi cu atentie nu ar trebui sa ai probleme.

      Ștergere

Pagina de pornire