0 18.10.19 Banda Roșie https://www.bandarosie.ro/2019/10/fagaras-sambata-urlea-piatra-caprei-dara-hartopu.html

Făgăraș: Cabana Valea Sâmbetei - Lacul Urlea (16-18 august 2019)



Traseu: Valea Sâmbăta (capătul drumului forestier) - Cabana Valea Sâmbetei - Chilia lui Arsenie Boca - Cabana Valea Sâmbetei - Vf. La Cheia Bândei - Vf. La Fundul Bândei - Vf. Dara - Vf. Hârtopu - Vf. La Fundul Bândei - Lacul Urlea - Vf. La Cheia Bândei - Piatra Caprei - Valea Sâmbăta. (track GPS - aici)


Mini-vacanța de Sfântă-Mărie-Mare din acest an s-a potrivit exact ca aceea de acum 6 ani: de joi până duminică. Iar prognoza meteo, de asemenea, foarte foarte similară. După o primă zi în care a plouat mocănește toată ziua ca toamna târziu, am decis totuși să luăm calea Făgărașilor.

Vineri destul de matinali (ceea ce am cam evitat în ultima vreme) am pornit la drum, cu planul să urcăm la lacul Urlea pe la fosta cabană Urlea, practic să facem o tură similară cu cea a Alinei de acum 3 ani. Însă pe măsură ce ne apropiam de munte, am intrat sub un nor care-și cernea lent micii stropi de ploaie, iar prognoza era sumbră pentru mai toată ziua.
Și cum urcarea pe ploaie era exclusă, am căutat o variantă de reconfigurare. Așa mi-am dat seama că de pe valea Sâmbetei distanța ar fi mai scurtă și am pleca de la o altitudine mai mare. În plus, am avea opțiunea de a dormi la cabană sau la cort mai sus pe vale.

Zis și... stai totuși puțin să se mai liniștească și ploaia asta :-)
Ajunși în Complexul Sâmbăta, am mai tras de timp pe lângă mănăstire, apoi ne-am hotărât să ne întindem la cafele, în stilul caracteristic. Am găsit pe hartă Pizzeria Drăguș și n-am fost dezamăgiți, chiar din contră, am mâncat o pizza bună.

Într-un târziu, aproape de după-amiază, am pornit pe vale; iar când am ajuns la capătul drumului forestier, ploaia aproape se oprise de tot.

Atenție: Ultima parte (~1.5-2 km) a drumului forestier este dificilă, necesită autoturism cu garda înaltă!


După o oră și ceva prin pădurea umedă (marcaj TR), am ajuns la cabana Valea Sâmbetei, puși acum în fața dilemei: dormim la cort sau în cabană? Cortul e mai confortabil, dar trebuie pus și strâns, cabana e deja aici, iar locuri sunt. Am luat până la urmă o cameră ”dublă”, adică cu 2 paturi suprapuse și am dormit acceptabil.

Înainte de a se însera, am dat o fugă și până la chilia părintelui Arsenie Boca, pe o potecă destul de accidentată, aflată la 20 de minute de cabană.


Dimineața (dar nu foarte devreme, cât să fim printre ultimii care pleacă de la cabană) am luat-o la deal, pe vreme bună, chiar dacă norii și ceața încă se mai jucau pe crestele înalte.
Am urcat pe vale (TR) preț de vreo jumătate de oră, după care am ajuns la intersecția spre vf. La Cheia Bândei, continuând pe traseul marcat cu PR până în creasta principală.


Ocolind vf. Urlea, marcajul BR ne-a dus pe vf. La Fundul Bândei, de unde am deviat pe o potecă nemarcată spre vârfurile Dara (2500m) și Hârtopu (2508m), unde am și prânzit.

Poteca spre vârfurile Dara și Hârtopu (în dreapta imaginii panoramice)

Trapezul Moldoveanu-Viștea, așa cum se vede de pe vârful Dara

Revenind în creasta principală, am mai continuat câteva sute de metri spre vârful Leaota, după care am prins un picior (vezi prima poză din articol) care ne-a coborât la lacul Urlea, unde am pus tabăra.


Valea Urlea


A treia zi dimineața, am revenit în creasta principală urcând pe traseul marcat cu PA, pe sub abrupturile vârfului Iezerul.



De la vf. La Cheia Bândei am coborât pe unde am urcat (marcaj PR) până la intersecția cu traseul care merge pe la Piatra Caprei (TA), pe care l-am și urmat mai departe.


Traseul marcat cu TA este un traseu destul de dificil, pe o potecă îngustă pe curbă de nivel până la Piatra Caprei, puțin circulată și parțial năpădită de bălării. Plin, dar PLIN de afiniș și zmeuriș. Am mâncat afine și zmeură pe săturate, deși zmeura era puțin trecută.


Sub Piatra Caprei

După trecerea pe sub Piatra Caprei coborârea este destul de abruptă, și se termină în valea Sâmbetei, unde marcajul TA se intersectează cu TR, la câteva minute în aval de cabană.



Comentează folosind contul Facebook:

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Pagina de pornire